След съдебния иск за зърното Дуда предупреди: Киев да не забравя, че получава помощ от Полша

След съдебния иск за зърното Дуда предупреди: Киев да не забравя, че получава помощ от Полша

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Украйна трябва да не забравя, че получава помощ от Полша, заяви вчера полският президент Анджей Дуда на фона на задълбочаващия се спор между страните относно вноса на селскостопански продукти, предаде Ройтерс.

Въпреки че Полша остава твърд поддръжник на Украйна срищу руската инвазия, двете страни са в противоречие заради неотдавнашното удължаване от страна на Полша на забраната за внос на украинско зърно, която според Варшава е необходима за защита на нейните земеделски производители.“Би било добре Украйна да не забравя, че получава помощ от нас и да не забравя, че ние ние също сме транзитна страна за нея”, заяви Анджей Дуда пред журналисти в Ню Йорк след обръщение пред Общото събрание на ООН, информира БТА.


Полша, Словакия и Унгария обявиха ограниченията върху вноса от Украйна в петък, след като Европейската комисия реши да не удължава забраната за продажби в петте съседни на Украйна страни от Европейския съюз, сред които са и България и Румъния. Забраната беше въведена, след като страните се сблъскаха с поток от евтин внос от Украйна, тъй като Киев изпитваше затруднения да доставя зърно на други места.

Докато вчера Украйна призова за “конструктивен диалог”, говорител на Световната търговска организация потвърди, че Киев е предприел първата стъпка в търговския спор, като е падал жалба до международната организация.

Дуда заяви, че ако Украйна подаде жалба, Полша ще обясни ситуацията пред трибунала. Той подчерта, че забраната се отнася за вноса, но не и за транзита на украинско зърно.

“Има бизнес кръгове, които имат интереси в Украйна и биха искали да продават зърното възможно най-бързо и на възможно най-ниска цена. Ние трябва да се защитим от това”, отбеляза президентът на Полша. “Бих го сравнил с нещо като давещ се човек… Давещият се човек е изключително опасен, защото може да ви повлече към дълбините… Той може просто да удави спасителя”, добави той.


Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар