След фалстарта: Едва 57 бежанци са настанени в Паничище

След фалстарта: Едва 57 бежанци са настанени в Паничище

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

След слабия интерес от страна на украинци да бъдат преместени от хотели по морето във ведомствени бази във вътрешността на страната, 57 души все пак са пристигнали снощи в Паничище. 

Фалстарт: Първите 200 бежанци се отказаха да си тръгнат от Варна (снимки)

Вчерашната акция започна с фалстарт, като планът бе 180 души да бъдат настанени в Рибарица, а 120 – в Паничище. От Варна потеглиха само петима, а от Бургас – 57. Шефът на държавната агенцията по бежанците Мариана Тошева, която е на място в морската столица, обясни пред bTV, че във вътрешните групи на украинските бежанците циркулирала информация да не се подписват в документите за преместване по ведомствени бази. „Въпреки подготовката и направените списъци в момента, в който се появиха автобусите, една голяма част от хората отказаха да се качат. Едни казват, че ще останат в хотелите до 31 май, до края на програмата, а други – ще преценят какво да направят на собствен ход“, каза Тошева. 


По думите ѝ притесненията на бежанците са да не останат без лекарства или достъп до аптеки, но тя уверява, че това няма да се случи. „Има подобрение на базите. Още снощи няколко ведомства отвориха своите бази и сме спокойни с осигурените места. Продължават и днес разговорите за други бази, които не са подадени, а са подходящи“, обясни Тошева и добави, че очаква бройката на желаещите чувствително да нарасне. 

Заместник областният управител на Бургас Тодор Иванов пък обясни, че повечето бежанци се притесняват, че не знаят къде отиват. „Информацията не я оповестяваме от съображение за сигурност“, добави той. Междувременно в Бургас автобуси чакат около 400 човека, които да се преместят във ведомствените бази. 

Снощи от гарата в Бургас потеглиха два автобуса. Те пристигнаха в София късно вечерта, където доброволци ги посрещнаха със сандвичи и вода, съобщава БНР. След това отпътуваха за базата в Паничище, където са пристигнали около полунощ. Двата автобуса са били охранявани от патрулни коли.

В хотелите по Черноморието са останали около 20 хиляди украинци.

 

Източник: dir.bg

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар