След шест неуспешни опита, компанията се отказа да разкрие кариера в Родопите

След шест неуспешни опита, компанията се отказа да разкрие кариера в Родопите

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Няма да се изгражда кариера над родопското село Храбрино, съобщи кметът на община “Родопи” Павел Михайлов, който е сключил споразумение с фирмата-инвеститор. “Еолит” ООД се отказва от инвестиционното си намерение, предаде БТА.

Дружество “Еолит” ООД е входирало инвестиционното си намерение в Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) – Пловдив на 31 май тази година. Това е шести опит на компанията да разкрие кариера край Храбрино. В средата на юни жители на община “Родопи” инициираха подписи срещу изграждането на кариери за добив на гнайсошисти в концесионна площ “Бунилото”. Хората се притесняват, че подобна кариера ще влоши значително състоянието на околната среда като ще доведе до замърсяване на въздуха и водата в района.

Според протокол-споразумението между община “Родопи” и фирмата същата се задължава в седемдневен срок да оттегли заявеното в РИОСВ – Пловдив инвестиционно намерение за изграждане на кариерата. В същия срок фирмата трябва да подаде искане към Министерството на енергетиката за прекратяване на договор от 2014 година между ведомството и “Еолит” ООД.

След предоставяне на документите кметът Павел Михайлов ще издаде заповед, с която да бъде отменено свиканото Общо събрание на населението на Храбрино. Ако фирма “Еолит” не изпълни договорените ангажименти в споразумението, то ще бъде проведено на 17 юли. Ако се стигне до местен референдум, жителите на Храбрино трябва да отговорят на следния въпрос: “Против ли сте Община “Родопи”, чрез кмет и/или Общински съвет да позволи промяна предназначението на имоти – публична общинска собственост, частна общинска собственост и общинска собственост, находящи се в местност “Камък” и “Отоманица” в землището на село Храбрино за изграждане на кариера за добив на гнайскошисти в концесионна площ “Бунилото”, община “Родопи”, област Пловдив чрез ПУП-ПРЗ”, каза Михайлов.

В протокола-споразумение “Еолит” ООД заяви, че след като са се запознали със становището на кмета на общината, кмета на селото и мнението на жителите на Храбрино, проявяват добра воля, ще се съобразят с обстоятелствата и ще оттеглят инвестиционното си намерение.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар