След 10 години: Двама отиват на съд за смъртта на дете в хотелски басейн в Златни пясъци

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Окръжна прокуратура-Варна предаде на съд двама за смъртта на 13-годишната Сара Ернст, в хотелски басейн на курорта Златни пясъци преди 10 години заради повреден сифон.

Те са обвинени в това, че поради незнание или немарливо изпълнение на занятие или на друга правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност, са причинили смъртта на детето. Престъплението, в което ги обвинява Окръжната прокуратура във Варна, е по член 123, ал.1 от НК.

Единият от обвиняемите е ръководител на отдел на упълномощен представител на дружеството – изпълнител на комплексното строителство в частта “Басейни” на хотела. Другият е предаден на съд за независимо съпричиняване смъртта на 13-годишното германче в качеството му на представител на строителния надзор.

Фаталният инцидент стана около 11:30 часа на 11 юли 2011 година, когато охранител на хотел “Берлин” в Златни пясъци забелязал руска туристка, която се опитвала да привлече вниманието на спасителя и на други туристи да окажат помощ на дете, което лежало на дъното на басейна. Спасителят скочил във водата и направил опит да извади момиченцето. Той не успял, тъй като тялото било засмукано от подовия сифон на дъното на басейна.

Едва след като помпите били изключени, момиченцето било отделено от сифона. Около 22:30 часа на същата дата пострадалата починала в болница. Като причина за фаталния изход съдебномедицинската експертиза посочила удавяне от вдишване на течност в дихателните пътища и последвалата остра дихателна недостатъчност, оток на мозъка с потискане на жизнено важни центрове и спиране на сърдечната дейност. Пострадалото момиченце е било на почивка с баща си в хотел “Берлин” на Златни пясъци.

При предходно внасяне на делото в съда обвиняемите бяха четирима. Освен двамата споменати по-горе, предаден на съд е бил и проектантът в част “Технологична”, за когото производството било гледано задочно, тъй като не било известно местоживеенето му. Четвъртият предаден на съд бил спасителят на басейна на хотел “Берлин”, който направил всичко, зависещо от него, за спасяването на пострадалото дете. Делата срещу последните двама били прекратени поради настъпване на смъртта на първия, и поради изтичане давността на престъплението, за което е обвинен вторият.

Предстои делото да бъде насрочено за разглеждане във Варненския окръжен съд. Ако бъдат признати за виновни, законът предвижда наказание “лишаване от свобода”за срок от 1 до 6 години.

Източник: dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар