След 12 години ГЕРБ: Съдебната система влачи дела за кражби повече от десетилетие

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Наказателни дела за престъпленията кражба и измама са били забавяни от съдебната система над десетилетие. Това става ясно от последния доклад на Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС) за установени нарушения при разглеждане и решаване на делата в разумен срок.

Най-фрапантен е случаят с наказателно производство за кражба на движима вещ срещу шестима души, което е продължило 15 години, 2 месеца и 24 дни. Разследването е започнато през 2005 г. от „Транспортна полиция“ – София и се наблюдавало от Софийската районна прокуратура. ИВСС констатира, че досъдебната фаза е продължила около 2 г. заради това, че делото е връщано два пъти от съда за отстраняване на съществени нарушения.

Основните забавяния обаче са се случили в съдебна фаза, която е продължила 12 години и 3 месеца. През това време са били насрочени 38 съдебни заседания, като ход на делото не е даден в 32 от тях, поради непризоваване на ощетените дружества, посочени в обвинителния акт, неявяване на подсъдими, неявяване на някои от защитниците на подсъдимите и поради неизготвена експертиза. Делото се е проточило допълнително и заради бавно изготвяне на мотиви към присъдата, отнело 1 г. и 6 месеца.

Друго наказателно производство за кражба също е продължило малко над 15 години. Делото започва през 2006 г. и се води от Софийската районна прокуратура срещу четирима души. Те са обвинени, че през 2005 г. са разрушили ограда на имот, откъдето са задигнали чужди вещи на стойност 449 лв.

Забавянията в производството са допуснати в съдебна фаза, която е продължила 14 години и 8 месеца. Делото е започвало отначало 4 пъти поради промяна на членовете на съдебния състав в Софийския районен съд и правилото в наказателния процес, че съставът, който започне делото, трябва да го завърши. Освен това постановената присъда на първоинстанционния съд е била отменена от Софийския градски съд, съдебното производство е прекратено и делото е било върнато на прокуратурата за отстраняване на съществени процесуални нарушения.

11 години и 4 месеца пък е продължило наказателно производство срещу едно лице за особено тежък случай на измама в особено големи размери. Делото се гледа в Софийския районен съд цели 4 г. и 11 месеца, а присъдата на първа инстанция е изцяло отменена от градския съд заради допуснати нарушения. На следващо място, съдията-докладчик е нарушил процесуалните срокове, като първото съдебно заседание по делото е насрочено 11 месеца, след като му е даден старт в СРС. Мотивите за присъдата пък са изготвяни в продължение на 2 г. и 2 месеца. В крайна сметка наказателното производство е прекратено по давност.

Процедурата

От административната процедура за обезщетение за бавно правосъдие могат да се възползват страни по приключени граждански, административни и наказателни дела, както и обвиняеми, пострадали или ощетени юридически лица по прекратени досъдебни производства. Заявленията се разглеждат от ИВСС, а след това споразуменията за изплащане на обезщетения се подписват от министъра на правосъдието. Максималният им размер е 10 хил. лв.

По закон главният инспектор на всеки три месеца изпраща на Висшия съдебен съвет данни за установените нарушения, а министърът на правосъдието – за изплатените обезщетения. Законът повелява още през половин година съветът да анализира причините за нарушенията и да приема мерки за тяхното отстраняване.

През 2020 г. като обезщетения за бавно правосъдие по тази процедура са изплатени 557 800 лв. по 202 споразумения. През 2019 г. са платени 620 200 лв., но тогава и споразуменията са по-голям брой – 265.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар