След 2 мисии: Дават 1 млн. за допълнително оборудване на медицинския хеликоптер

След 2 мисии: Дават 1 млн. за допълнително оборудване на медицинския хеликоптер

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Ще бъдат отпуснати до 1 млн. лева за допълнително оборудване на медицинския хеликоптер. Това каза пред журналисти служебният премиер Димитър Главчев, който посети авиобазата на ГД “Гранична полиция” на летище София във връзка с възможностите на системата за спешна медицинска помощ по въздуха.

Той уточни, че тези пари ще са и за планинско оборудване, за кувьоз за новородени, за апаратура, осигуряваща непрекъснато подаване на кислород от хеликоптера до стационарната линейка, която ще превозва пострадалите.

Вчера с медицинския хеликоптер от Сандански до София бе транспортирана 58-годишна жена, прегазена от собствения си автомобил, тъй като забравила да дръпне ръчната спирачка. Транспортирането ѝ до София се наложи заради множеството получени фрактури и кървене в малкия таз, което не можеше да бъде овладяно в болницата в Сандански, където тя е била хоспитализирана.

Пострадалата беше транспортирана с хеликоптера до вертолетната площадка на болница “Св. Екатерина”, а след това беше хоспитализирана в болница “Пирогов”.

Само два дни по-рано – на 4 юни – екип на Центъра за спешна медицинска помощ по въздуха (ЦСМПВ) реализира първата си мисия. По сигнал за оказване на спешна помощ по въздуха до МБАЛ-Шумен бе изпратен медицинският екип д-р Вера Иванова и медицинска сестра Георги Радоев. Пациентка с гърчове и в тежко състояние бе превозена от МБАЛ-Шумен до болничното вертолетно летище на УМБАЛ “Света Екатерина”. Оттам бе поета от реанимационен екип и транспортирана до Военномедицинска академия.

До средата на октомври вторият медицински хеликоптер ще бъде доставен в България, каза от своя страна служебният министър на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков. 

Производството на хеликоптери не е като производството на автомобили. Уведомени сме от изпълнителя, че има съответно забавяне при доставка на отделни компоненти, необходими за сглобяване на хеликоптера. Уверили са ни, че началото на октомври или средата – максимум, хеликоптерът ще бъде доставен в България, коментира министърът.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар