След 2 смъртни случая: Възможна ли е защита от мълнии на открити обществени места

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

При изправна защита от мълнии, вероятността сградата да бъде ударена, е нищожна около – 0,1 %. Дори когато става дума за стадиони или други открити съоръжения, защитата е над 95%.


Как да се предпазим от мълния: 10 неща, които трябва да знаем

Според експерти по мълнии, отговорността за проверките за изправност на гръмоотводите е размита. Всъщност, отговорност носят собствениците или управителите на сградата, предаде БНТ.

Според експерта по мълнии инж. Радослав Калчев при инцидента в Лесичево, където мълния уби на място футболист по време мач, най-вероятно става дума за неизправна защита.

Проформа ли е направено, документи ли са подправени, има ли нарушения в принципа и начина на изпълнение, материалите, доста работа има, но че има вина, при съоръжения което побира много хора, не дай си Боже да настъпи електромагнитна индукция и всичко да плъзне по стадиона.

Обществените сгради попадат в категория 1 и подлежат на проверка на всеки 3 месеца. Законът за устройство на територията задължава собствениците да ги поддържат в техническо състояние, отговарящо на изискванията.

Много се спекулира с отговорността, обичат да си я прехвърлят, но както е казал класика, проблемът на даващите е в самите давещи се, допълва инж. Калчев.

Добре е да се знае, че старите гръмоотводи пазят само сградите и радиусът на защита е минимален. Активните мълниеприемници с изпреварващо действие са по-ефективни, защото защитават радиус до 110 м.

Активността на гръмотевичните бури, в реално време, в цял свят можете да видите на сайта blitzortung.org. Например в България, през целия следобед мълнии падат в Ропопите, някъде около Кърджали и Смолян. А антената, която измерва в реално време активността на гръмотевичните бури в България се намира на връх Мусала.

Инциденти с мълнии стават почти всеки ден по света. В началото на месеца гръмотевична буря уби над 17 души на сватбено парти в Бангладеш, преди седмица в Индия 11 души загинаха, докато си правят селфита в дъжда на кула забележителност в Джайпур, а преди няколко дни в Грузия над 500 овце загинаха на място от мълния.

Трагичният случай от пазарджишкото село Лесичево е втори у нас за седмица, след като мълния уби 25-годишен младеж в София.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар