След 20 години: Един от големите работодатели в Русе напуска страната

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Един от най-големите работодатели в Русе – производителят на чорапи “Делта Текстил”, напуска града и страната, съобщава  “Утро”. Новината бе потвърдена от прокуриста на фирмата Игал Херетц, който обясни, че решението е на собствениците от израелската “Делта Галил Индъстрийз” и че работата ще продължи до края на май, след което дейността ще бъде прекратена.

Цялото оборудване ще бъде преместено в завода на групата в Турция. В Русе ще остане активен само дистрибуторският център в Свободна зона, където ще продължат да работят към 40 души.“Делта Текстил” беше един от най-значимите работодатели в Русе и едно от най-големите чуждестранни производствени предприятия. В Русе се произвеждаха маркови чорапи за “Найк”, с русенски чорапи ритаха футболистите на “Манчестър Юнайтед” и много други футболни грандове. Фабриката функционира от 2004 година и досега даваше работа на близо 500 души. В последните три години в нея са ивестирани 8 милиона долара и тя е най-модерната от всичките пет на групата. Финансовите й резултати също са добри.


Но икономическите сътресения в Европа, започнали в средата на миналата година, са довели до рязък спад на поръчките. Затова собствениците са взели решение от двата завода, които работят за пазарите на Стария континент, да бъде оставен само един.

Турция е предпочетена пред България по множество причини. В южната ни съседка проблем с работната ръка няма – там безработните са 3,5 милиона. От Турция идват и основните суровини за производството, а страната не е в ЕС и е запазила търговските си връзки с Русия, което по време на войната вУкрайна й дава несъмнени предимства.

“Делта Текстил винаги е била коректна към своите служители и при освобождаването им те ще получат не само това, което им се полага по закон, но и отгоре. Имаме хора, които са работили при нас 10-15 години, ще им бъде тежко. Аз също имам сантименти, тъй като съм градил тази фабрика повече от 20 години. Но в бизнеса на първо място е икономическата целесъобразност, няма място за сантименти”, каза Игал Херетц.

Източник/ци: gong.bg, dir.bg

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар