След 36 дни край скалите: „Вера Су“ беше изтеглен от Камен бряг

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Край на сагата с кораба „Вера Су“. След 36 дни край скалите и няколко неуспешни опита за спасяването му, късно снощи корабът беше изтеглен от местността Яйлата. Акцията продължи повече от седем часа, а плавателният съд беше изтеглен 16 минути след полунощ. 

С помощта на три катера „Вера Су“ беше изведен за по-малко от 20 минути. Той пътува към пристанище Варна. Очаква се да акостира там днес малко след 10 ч.

В късния следобед на понеделник в района първо пристигна катер на „Гранична полиция“. След това се повиха още няколко влекача, които успяха да издърпат заседналия плавателен съд от скалите край Камен бряг.

Това успя да се случи, след като товарът на кораба – над 700 тона карбамид, беше разтоварен и той видимо олекна и се надигна над водата.

Снимки: btvnovinite.bg

В събота имаше неуспешен опит за изтегляне. Край Камен бряг предстои да се извърши мониторинг от страна на екоминистерството заради замърсяването с амониев азот в района. Експерти твърдят, че с приключването на акцията по изтегляне се е предотвратила екокатастрофа.

Екипажът на „Вера Су“ беше от 9 души, шестима от тях – турци и трима – азербайджанци. По информация на bTV голяма част от тях вече пътуват за южната ни съседка.

В ареста остават двама души – капитанът и вторият помощник-капитан, които според прокуратурата носят отговорност за инцидента. Апелативният съд не уважи искането им за „домашен арест.“

Разследването върви в три насоки – има ли виновен за инцидента, има ли замърсяване и дали институциите са действали адекватно в тази ситуация.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар