След 5-часови разговори: Турция отказа да се извини на България за изказването на Човушоглу

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Турция счита, че не ни е засегнала с нищо, както и че скандалът около изказването на Мевлют Човушоглу е изваден от контекста.

 Това заяви премиерът Бойко Борисов след инфарктна 5-часова среща, продължила до 1.30 след полунощ с турския вицепрезидент Фуат Октай в Букурещ.

 

Разговорите между турската делегация и външния министър на страната ще продължат. Ако те преценят, че Човушоглу трябва да поднесе извиненията си, нека го направи. Аз бях неотстъпчив, категоричен бе българският премиер. Бях ясен, че честта и достойнството на една държава не могат да се измерят с нещо друго.

 

Борисов отново подчерта, че не е оказван нариск върху България при никакви обстоятелства и че твърденията в изказванията на Човушоглу не отговарят на истината.

 

Когато всички водят антитурска кампания, ние никога не сме си го позволили. А в България антитурската кампания не носи плюс. Именно заради добросъседските отношения ние никога не го правим. Разбирам ги, че в неделя имат избори, но не за сметка на България, заяви още министър-председателят.

 

Виждате колко време те считат, че с нищо не са ни засегнали, че било извадено от контекста това, което в България се раздухва. Извадихме сайтовете, пуснахме го на живо, говорихме. Не считам повече за нужно да говорим едно и също нещо.

 

Бяхме на Четиристранната среща, вицепрезидентът Октай беше поканен като гост. По толкова много проекти говорихме, че ме е яд заради подобно нещо, че толкова си влошаваме отношенията. Защото ефекта сами го видяхте, каза още министър-председателят и добави: „те не могат да осъзнаят и продължават да твърдят, че с нищо, по никакъв начин това не било натиск, било ситуация. Пет часа обяснявам кое натиск, кое е ситуация. Те твърдят обратното.

 

Попитан дали би поискал среща с Ердоган, за да се изясни този въпрос, Борисов отговори, че няма какво да изясняват.

 

„Въпросният външен министър казва, че ни оказал натиск, за да се приеме закон за вероизповеданията, което е лъжа, което не е истина. На мен никой не ми се е обаждал, нито ми е оказвал натиск. Това ние самите го правихме толкова време – публично, срещи, със Синода, с мюфтиите, с всички, какъв натиск?“, добави българският премиер.

 

На въпрос дали тази ситуация ще повлияе на отношенията с Турция, министър-председателят Бойко Борисов посочи, че е важна за нашата сигурност, както и за тях е важна.

 

„Сега имаше гласуване в Европарламента, ние ги подкрепихме. Преди 10-ина дни финансовият министър на Турция ми написа есемес с благодарност за това, което направихме за жп линията от Свиленград до Истанбул. Така че направили сме абсолютно всичко. Аз ги разбирам, че са в избори, но и ние сме в избори“, каза още премиерът Бойко Борисов.

 

Турската делегация проведе разговор с външния министър Мевлют Човушоглу за изказването му, че Турция се е намесила по отношение на българския Закон за вероизповеданията. Срещата дори бе прекъсната за повече от час, след което бе отново подновена.

Октай бе поканен от румънска страна на пленарната вечеря след насрочения за днес четиристранен формат на Балканската среща между България, Гърция, Румъния и Сърбия.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар