Сливането на Credit Suisse и UBS: “Сватба с пистолет” – Финанси – Бизнес

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

До близо 280 милиарда долара достигна помощта на Швейцария за Credit Suisse и UBS след сливането им. Във швейцарски франкове сумата достига приблизително 260 милиарда.

Сделката, с която се облигационерите на закъсалата Credit Suisse губят 17 милиарда долара, бе определена като “сватба с пистолет, насочен към главата”, а Асоциацията на служителите на швейцарските банки обяви, че е “дълбоко шокирана” от новината, съобщена късно снощи. Тогава дойде и анонсът, че Федералният резерв, Европейската централна банка и още четири централни банки предприемат нови мерки за подобряване на глобалния достъп до доларова ликвидност.“Зомбито изчезна, но се роди чудовище”, написа “Нойе Цюрихер цайтунг”, след като бе обявено сливането на двете швейцарски банки, с което се слага край на 167-годишната история на Credit Suisse, предаде БНР.


“Фалит на системно важна в глобален мащаб банка би довел до непоправими икономически последици в Швейцария и по целия свят. По тази причина трябваше да предприемем отговорни стъпки в името на всички останали. Федералният съвет е убеден, че поглъщането на Credit Suisse от UBS дава основата за по-добра стабилност и в Швейцария, и в световен план”, заяви министърът на финансите на страната Карин Келер-Сутер и добави:

“Правителството дава на UBS гаранции срещу рискове в размер на 9 милиарда швейцарски франка. Става дума за потенциални загуби във връзка с много специфично портфолио, което банката поема като част от транзакцията”.

Една от първите реакции на среднощната сделка дойде от асоциацията на банковите служители, които призоваха UBS да не прибягва до масови съкращения. На фона на тази негативна реакция Европейската централна банка одобри сделката и припомни, че банковият сектор в еврозоната е “устойчив”, въпреки че в началото на европейската търговия банковите акции изгубиха от стойността си. В края ѝ обаче UBS възстанови част от загубите, а Уолстрийт отвори с разнопосочни сигнали.

От една страна инвеститорите още обмислят случващото се в Швейцария, от друга – гледат към редовното заседание на Федералния резерв, на което се очаква решение за лихвената политика на централната банка. Именно агресивните лихвени повишения бяха в основата на фалита на Silicon Valley Bank и Signature Bank, както и на турбуленциите във First Republic Bank.

Това е и една от причините Фед, заедно с ЕЦБ и централните банки на Швейцария, Великобритания, Канада, Япония, че преминават към възможност за ежедневни суап линии – т.е. линии за предоставяне на доларова ликвидност, към които обаче няма особен интерес в първия ден.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар