Словакия поиска спешна помощ от ЕС за предоставянето на ваксини – Свят

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Словакия поиска спешна помощ от ЕС за предоставянето на ваксини, лекари и медицински сестри. През последните дни там ситуацията с COVID се влоши драстично,  като в момента страната е на първо място по смъртност в целия свят.

През последните дни Словакия отчита по над 100 жертви на ден в страната  с население от 5 и половина милиона души. Това е най-високата стойност в света спрямо броя на населението на седмична база, като до скоро печалното първо място заемаше съседна Чехия. 

Чрез механизма за гражданска защита на ЕС Словакия е поискала 10 лекари и 25 медицински сестри от чужбина. Официалните данни сочат, че смъртните случаи от началото на пандемията там са близо 6600. До края на миналата седмица с поне една доза са ваксинирани над 272 хиляди души, което е малко над средното за ЕС.

Именно тежката ситуация с коронавируса в Словакия в резултат на бързоразпространяващия се нов британски щам е причината Германия втора седмица да забранява влизане на нейна територия на хора от Словакия, Чехия и австрийската провинция Тирол. Днес мярката беше удължена до 3-ти март.

Изключение се прави само за нейни граждани, връщащи се у дома, за шофьори на камиони и ежедневно пътуващи за работа, но всички те трябва да представят отрицателен PCR тест. А това доведе до огромни опашки и транспортен хаос по магистралите на Чехия, водещи до границата с Германия.

Преди ден ЕК изпрати критични писма до Германия, Белгия, Унгария, Дания, Швеция и Финландия с искане в 10-дневен срок да обосноват решенията си да затварят граници, като в кореспонденицията Брюксел подчертава, че възпирането на пандемията може да бъде постигнато и с не толкова рестриктивни мерки.

В понеделник малките ученици се върнаха в клас в 12 германски провинции. Канцлерът Ангела Меркел обаче предупреди, че трябва да се внимава със следващо разхлабване, тъй като данните не са оптимистични и страната е изправена пред риск от трета вълна на заразата.

Британският премиер Борис Джонсън изрази увереност, че всички ограничения срещу пандемията ще отпаднат успешно до 21-ви юни. В понеделник той обяви плановете на кабинета кога и какви ограничения ще отпадат.

Часове след като Джонсън обяви пътната карта за отпадане на мерките, туристическите фирми съобщават за драстичен скок на резервациите. Една от най-големите компании обяви ръст от 500% само за нощ, като Гърция, Испания и Турция се очертават като най- желаните места за лятна почивка.

Правителството обаче заяви, че решение за облекчаване на международните пътувания ще има най-рано в средата на май.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар