Службите са подслушвали 32-ма политици от ИТН, ДБ и Изправи се!

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

32 души от „Има такъв народ“, „Демократична България“ и „Изправи се! Мутри вън!“ са били подслушвани след Нова година, включително и по време на предизборната кампания. 12 от тях са подслушвани от “Вътрешна сигурност” на МВР, 12 от ДАНС, а останалите 8 от ГДБОП. Това съобщи съпредседателят на “Демократична България” Атанас Атанасов пред “Сега”. Той призова вътрешния министър Бойко Рашков „да извърши щателна проверка“.

Атанасов и другият съпредседател на ДБ Христо Иванов например били разделени – всеки от тях е подслушван от различна служба.

Според информацията на Атанасов придобитите с тези СРС-та материали, дешифрирани на хартия, миналата седмица са нарязани с шредери и унищожени във “Вътрешна сигурност”.

Все пак има две места, на които няма как да няма следа за СРС-тата. Едното е в съда, където се съхранява регистър на разрешенията за прилагане на СРС-та, а другото място е в ДАТО и ДАНС, която има самостоятелно звено за прилагане на СРС.

Бившият премиер и бивш лидер на ДСБ Иван Костов каза пред „Сега“, че на 17 май е подал заявление до Националното бюро за контрол на СРС-тата да получи информация дали е бил подслушван неправомерно. На въпрос защо го е направил, Костов обясни, че имал предупреждения от много хора, че е подслушван. Според Атанасов не е изключено Костов да е един от тези 32-ма политици и е възможно да е подслушван, за да се следи дали и какво съветва коалицията преди изборите.

Атанасов апелира пред БНР Рашков да извърши проверка по отношение на кои лица са използвани СРС в последните три месеца от дирекция „Вътрешна сигурност“, както и по кои оперативни дела е извършено унищожаване на материалите, придобити чрез специални разузнавателни средства, откакто е назначено служебното правителство.

„Каква е работата на „Вътрешна сигурност“ на МВР да прилага СРС по отношение на лица от политическите партии и хора, които са били водачи на листи на миналите избори?“, попита Атанасов. „Самозабравили са се тези хора, начело с Борисов и тази кохорта от специалните служби. През последните години са вършели безобразия, които трябва да бъдат демаскирани. Българската общественост да разбере с какви средства и методи е крепена властта на Борисов.… Публичност и прозрачност трябва да бъде дадена на тези скрити механизми за крепене на Борисовата държава“, коментира още Атанас Атанасов.

Още вчера лидери на „Демократична България“ обявиха, че ще искат проверка дали е имало подслушване на политици. „Г-н Рашков трябва да разкрие и имало ли е незаконно подслушване на политически фигури, той е специалист в областта на СРС-тата. Не мога да говоря за реваншизъм. Не е това основната функция на служебното правителство – да прави смени и рокади, но те са наложителни. ДБ няма свои представители в служебното правителство. Това го казвам категорично. За мен успехът на служебното правителство се състои в неговата неутралност“, обяви Христо Иванов в сряда.

„Очакваме МВР да направи бърза проверка дали през последните месеци са подслушвани и следени политически лидери от опозиционни партии, какво е станало с тези СРС (дали случайно не са се наводнили?), каква е била причината да бъдат прилагани СРС- та и кой ги е разрешил?“, попита часове по-късно във във Фейсбук и Ивайло Мирчев. По непотвърдена информация ДАНС твърди, че в архива, където се държат веществените доказателства, т.е.. дешифрираните на хартия СРС-та, е имало наводнение.

Бюрото за контрол на СРС ще обсъди казуса

Националното бюро за контрол на СРС може да бъде сезирано от всеки с въпроса дали е бил подслушван незаконно. По закон обаче то отговаря, само ако установи незаконно подслушване. Ако човек не е бил подслушван, или ако е бил контролиран законно, няма да получи отговор. Освен това бюрото не е обвързано със срокове за произнасяне, тъй като работата му зависи от други институции, от които чака информация и които може да проверява.

За да бъде едно СРС законно, то трябва да е било поискано от компетентен съд, службите да са представили пред магистратите достатъчно данни, че някой е съпричастен към даденото престъпление. Освен това СРС-та могат да се прилагат за точно определено време. В едно искане за СРС може да бъдат включени много имена и телефонни номера, т.е. с едно искане може да бъдат засегнати много хора.

Огнян Стоичков, който е член на Бюрото, коментира пред „Сега“, че казусът с твърденията на Атанасов за подслушвани политици ще бъде обсъден на заседание на колективния орган. „Достатъчно е притеснителна тази информация, която е изнесена по медиите, така че ние ще подходим внимателно“, добави той.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар