Службите: Терористичната заплаха в Германия расте с бежанците – Свят

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Опасността от атентати в Германия нараства заедно с увеличаването на броя на бежанците в страната. Това твърдят службите за сигурност. Според тях завръщащите се в Европа след краха на “Ислямска държава” (ИД) бивши бойци и радикализирането сред бежанците може да увеличи терористичната заплаха в Германия. Предупреждението идва от думите на шефа на федералната криминална полиция Холгер Мюнх на конгреса на европейската полиция в Берлин, предаде БГНЕС.

“Знаем, че рисковете не са намалели поради притока на бежанци от 2015 г. насам”, отбеляза той. “Ако техните мечти не са изпълнени за по-добър живот в Европа, някои от повечето от 1 милион пристигнали след тази година могат да се радикализират”, предупреди още Мюнх. Той допълни и че “трябва да приемем, че ще има такива, които се връщат” от бойните полета в Ирак и Сирия в Европа и че “хората, подготвени да извършат атаки”, ще се радват на подкрепата от нелегални мрежи, комуникиращи чрез интернет.

“ИД е много приспособима”, добави още полицейският шеф. Броят на хората, изброени като “опасни” потенциални терористи от германската полиция, се е увеличил от 139 преди пет години на 743, а е известно за около 970 души, че са пътували от самообявилия се халифат. Повечето атаки или опити за атаки в Германия след 2015 г. са извършени от лица, търсещи убежище. Силите за сигурност биха могли да се противопоставят на повишената заплаха като работят заедно по-тясно и споделят информация на национално и европейско ниво, каза Мюнх, както и като подобрят уменията си за цифрово разследване.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар