СЛУЖЕБЕН ВИЦЕПРЕМИЕР: В ПЛАНА ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ ИМА ПРОЕКТИ ЗА СПОРТНИ ЗАЛИ В СЕЛА БЕЗ ВИК

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Заварваме един План за възстановяване и устойчивост, който все още не е готов и не е достатъчно амбициозен. Това коментира вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов.

Според него, в плана има технически неизправности, а България успоредно с това вече говори за корекции. В сферата на декарбонизацията нямаме достатъчно проекти – това ни казват от Брюксел, в социалната сфера също може да сме по-амбициозни, обобщи Пеканов пред БНТ.

От една страна се опитваме да спасим плана във формата, в който е сега, успоредно опитваме да го подобрим като проекти, продължи вицепремиерът. Въпросът не е да има само нови проекти, а текущите да бъдат подобрени. Сегашните проекти в плана няма да свършат достатъчно работа към зелен преход, е оценката на Пеканов.

Много ще е важно върховенството на правото при усвояване на пари по този план – да има мониторинг и смятам, че ЕК ще го осигури, предупреди още Пеканов.

Надявах се да заваря един по-готов план. Има още техническа работа да се свърши, работим главно по това, а това е извън амбицията за подобрения, уточни Пеканов.

Може би по две от оперативните програми има някои притеснения, но не искам публично да създавам напрежение – така Пеканов отказа да коментира кои са тези програми.

Става въпрос за процент на изпълнение – бях уверен, че винаги към края на програмния период средствата биват договорени и усвоени, посочи той. Според него обаче няма риск да се спират оперативни програми заради работата на служебното правителство – евентуално такъв проблем би дошъл от работата на третото правителство на Бойко Борисов.

Проблемът е дали не се случва нещо извън статистиката – проучваме такива сигнали, но не искам да говоря преди проверките да са завършени, посочи Пеканов. И призна, че има притеснения относно безсмислени европроекти – модерни спортни съоръжения в села, където няма свястна ВиК услуга. Пеканов смята и, че сега е моментът да почнем да възстановяваме с комплекс от мерки бизнес климата, за да се върнат чуждестранните инвеститори в България.

Всяка коронамярка трябва да се напасва във времето – включително такива като 60 на 40 и 80 на 20. Въпросът е не само да има кредити, а дали стигат до правилните получатели – тези, които не могат да ги получат, обобщи вицепремиерът. Той каза и другото – страните от Централна Европа догонват по-бързо по-богатите, а ние изоставаме в този процес, защото не сме си използвали на максимум потенциала и възможностите.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар