Служебните и редовните кабинети през последните 3 г. си поделят почти поравно управлението – Политика – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Служебните и редовните кабинети през последните 3 г. си поделят почти поравно управлението

Атлантически съвет

Рискът да отидем на седми поредни избори за последните 3 години е все по-близо. След днешният първи ден на 50-ото Народно събрание стана ясно, че ако не невъзможно, събирането на мнозинство, което да излъчи правителство, ще е изключително трудно.

 През последните 3 години служебната власт управлява държавата приблизително 523 дни, а редовната 540 дни. Политическата криза, в която се намира страната ни, започна през 2021 г. и кога ще свърши съвсем не е ясно, коментират от НОВА.

45-ото Народно събрание просъществува само 26 дни. Най-кратко работилият парламент в най-новата ни история. Реално се провеждат само осем заседания. Това, което свършиха депутатите тогава, беше да прекроят Изборния кодекс и отново да отидат на избори. Партиите се отказват да правят опити да формират правителство. Тогава президентът назначава служебният кабинет на Стефан Янев.

Между първия и последния звънец на следващия 46-и парламент минават 56 дни. Тук опити за формиране на правителство имаше, но те се оказаха безплодни. И ИТН и ГЕРБ-СДС показаха папки с министерски имена, но до гласуване така и не се стигна. Стефан Янев продължи да е служебен премиер. Започваме да говорим за поставяне на рекорд по продължителност на служебна власт – 215 дни, без да предполагаме, че рекордите ще бъдат подобрени.

47-ият парламент работи почти година и успя да излъчи правителство. То остава в историята като “четворната коалиция между ПП-ДБ-БСП и ИТН”. Кабинета Петков остана на власт под година, разпадна се след като Слави Трифонов обяви, че изтегля министрите си. За служебен премиер президента посочва Гълъб Донев и така той подобрява рекорда по най-дълго управлявал служебен премиер.

48-ото Народно събрание ще запомним с безпрецедентното първо заседание, което продължи 3 дни. Почетният председател тогава Вежди Рашидов така и не стана от председателския стол. Всички предложения за шеф на парламента бяха отхвърляни и така като компромис се реши на чело на НС да остане Рашидов. Този парламент съществува над 100 дни, но така и не излъчва правителство. Служебният премиер Гълъб Донев поставя рекорд – двата му мандата управление гонят една година.

За 434-те си дни предишния 49-и парламент създава доста прецеденти – за пръв път имахме ротационен председател на Народното събрание, след джентълменско споразумение между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. До ротация така и не се стигне. За пръв път беше гласувано и правителство, чийто премиер трябваше да се ротира. Николай Денков трябваше да бъде сменен от Мария Габриел и това не стана. ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ така и не можаха да се разберат как трябва да изглежда ротацията и правителството отиде в историята. Междувременно беше променена Конституцията – на президента му се наложи да избира само измежду няколко души кой да е служебен премиер и така на чело на кабинета беше назначен председателя на Сметната палата Димитър Главчев, който преди години беше част от ГЕРБ-СДС. Сега въпросът е дали Главчев ще продължи да подобрява рекордите на предшествениците си.

Източник: inews.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар