Служебният кабинет е подготвил проектобюджет за 2022 г.

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

„Законът не упоменава какъв вид правителство трябва да подготви бюджета, но е постановил срокове.

Затова служебният кабинет е подготвил негов базисен план, по които парламентът да дебатира“, заяви служебният министър-председател Стефан Янев в интервю по БНТ, продължило почти час. Янев, който е най-дълго заемащият поста, коментира още, че „версията на основния финансов документ на държавата за следващата година дава основните насоки – подпомагане на бизнеса и неговото развитие, и запазване на функционалността на социалната система“. Янев подчерта, че редовният кабинет ще има свободата да оформи бюджета така, че да може чрез него да изпълнява своите политики и приоритети.

В момента първата политическа сила „Продължаваме промяната“ на Кирил Петков и Асен Василев води интензивни разговори с „Демократична България“, БСП и „Има такъв народ“ по управленските приоритети на редовен кабинет. Очаква се идната седмица да бъде конституиран и новият 47-и парламент.

Стефан Янев коментира още, че би обмислил покана за министър в новото правителство, ако я получи. Засега нямало оферта. Янев посочи и условие – че е съгласен с политиките, които се предлагат.

Служебният премиер съобщи, че ръководените от него две правителства са оставили анализ за актуалното състояние във всеки един сектор, като са дадени и насоки, какво може да се промени във всеки от тях. В отговор на въпрос, той каза, че резултатите от всички ревизии, направени по министерствата, са предадени на прокуратурата и органите на съдебната власт, като почти няма ведомство, което да не е пуснало сигнали до тях.

Стефан Янев заяви, че към момента никой не отправял покана към него за евентуалното му участие в следващ редовен кабинет.

Служебният премиер заяви още, че правителството подготвя промени в Закона за обществените поръчки, свързани с „ин хаус“ процедурите. Измененията ще бъдат предложени на 47-ото Народно събрание. По думите му казусът с възложените поръчки за строежа на отсечките на АМ „Хемус“, които все още нямат разрешителни, е не само законен, но и морален.

„Обещах да не налагам локдаун и го спазих. Ваксинацията не е задължителна, въпреки че мерките навеждат на тази мисъл. Хората обаче са достатъчно умни, за да разбират нещата“, коментира Янев по отношение на справянето на кабинета с ковид кризата.

Запитан за исканата оставка на здравния министър Стойчо Кацаров, той заяви, че това е по-скоро политически акт. „В случая правителството е назначено, екипът на Кацаров се справя доста добре в тази ситуация. Мненията са различни, варират в целия спектър. Няма да има министър, който да не бъде критикуван“, обясни премиерът.  „Въпросът с оставките е морален. В крайна сметка решенията, които се взимат, са колективни. Нямам притеснения или горчиво чувство, че нещо не е свършено. В търсене на баланса и чуването на всички мнения се взимат правилното решение. Може да не са идеални, но са взети колективно“, твърди Янев.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар