Служебният кабинет смята да прекрати замразения избор на инвеститор за АЕЦ „Белене“

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Служебното правителство възнамерява да прекрати процедурата за избор на строител за АЕЦ „Белене“. Това обясни енергийният министър Росен Христов в отговор на въпрос на 3eNews. По мнението на министъра към момента процедурата вече не е актуална, а геополитическата ситуация коренно се промени.

Стратегията

Изборът на инвеститор за АЕЦ „Белене“ започна при последното правителство на ГЕРБ и бе замразен при започването на пандемията от COVID-19. Конкурсът и в момента не е прекратен, а кандидат-инвеститорите очакват достъп до информационната стая с документите, намираща се в НЕК.На кръгла маса днес той представи проектодокумента „Българската енергетика – Стратегия 2023-2053“. От документът стана ясно, че страната ни иска да започне бързо изграждане на нови ядрени мощности и то точно на площадка „Белене“. Там се планира изграждане на 2000 MW базова мощност.


Още толкова трябва да бъдат изградени на по-късен етап и на площадка „Козлодуй“. Така блокове 7 и 8 там се явяват заместници на блокове 5 и 6, които ще бъдат в края на жизнения си цикъл през 2050 година.

По време на дискусията не стана ясно дали ще бъде започната нова процедура за изграждане на нова ядрена мощност. Към момента Парламентът е дал мандат на служебното правителство за преговори със САЩ за използване на технологията AP 1000 на площадка „Козлодуй“ – 7 блок.3eNews

Източник/ци: gong.bg, dir.bg

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар