Служителите на OpenAI са блъфирали при уволнението на Сам Алтман

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

След неочакваното уволнение на главния изпълнителен директор на OpenAI Сам Алтман служителите на компанията заплашиха да напуснат в полза на Microsoft, ако решението за уволнението му остане в сила. Според последните доклади обаче заплахата за преминаване в Microsoft е била просто блъф, защото в този случай пред тях е била загуба на значителни финансови облаги.

Източници на Business Insider съобщават за чувство на облекчение сред служителите на OpenAI, след като не се е наложило да се преместят в Microsoft. Много от тях твърдят, че заплахата за преместване е била просто блъф, целящ да върне Алтман на поста главен изпълнителен директор. Отказът да се преместят в Microsoft се дължал на редица фактори, включително загубата на значителни ползи като високи заплати и дялове в компанията.

В OpenAI основната заплата започва от 300 000 щ. долара, а пакетът от акции на стойност 2 млн. щ. долара се предоставя за четири години работа, въпреки че някои служители получават дори повече. Въпреки че Microsoft се съгласява да наеме всички служители на OpenAI при същите условия, обещанието е само устно и няма правна сила. Един от служителите на OpenAI изрази съмнение, че Microsoft би изплатил компенсация за изгубените акции на OpenAI.

Ако служителите на компанията бяха преминали към Microsoft, те щяха да загубят възможността да участват в търгове за обратно изкупуване на акции на OpenAI. Това означава, че те биха пропуснали възможността да продадат акциите си на потенциално благоприятна цена в бъдеще. Един от служителите на OpenAI отбеляза, че никой не се стреми да работи за Microsoft, критикувайки корпорацията за бавното вземане на решения и сравнявайки го с по-динамичния и иновативен подход на OpenAI.

Някои служители също така се чувствали притеснени от подписването на писмо, в което заплашват да напуснат Microsoft, ако Алтман не бъде възстановен на работа, като отбелязаха, че отношението им към главния изпълнителен директор не е фанатично и е в рамките на разумното. Един служител заяви, че макар Алтман да не е идеалният главен изпълнителен директор, на карта са заложени милиони долари и акции. Намаляването на стойността на OpenAI би било пагубно за финансовото благосъстояние на служителите на стартъпа за изкуствен интелект.

Ситуацията в Microsoft също беше напрегната. Стотици служители на корпорацията бяха разгневени от обещанията на Microsoft да изравни заплатите със стотици служители на OpenAI. Струва си да се отбележи, че преди това

Microsoft беше уволнила повече от 10 000 служители, замразила заплати, намалила бонусите и намалила изплащанията на акционерите. Това предизвика недоволство сред служителите, които работят усилено повече от 12 часа на ден в постоянен страх да не бъдат уволнени. Предвид настоящата ситуация можем да очакваме повече информация за развитието на ситуацията в близко бъдеще.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар