Служителите на Twitter са попречили на Мъск да наруши споразумение за поверителност с американските власти

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

След като пое контрола над Twitter (сега X) през 2022 г., Илон Мъск почти наруши споразумението на социалната мрежа с Федералната търговска комисия на САЩ (FTC) относно поверителността на данните на потребителите в платформата. Нарушението е било предотвратено от служители на отдела за сигурност на Twitter. Това съобщава агенция Блумбърг, като се позовава на писмото, изпратено от ФТК до Камарата на представителите.

През май 2022 г. FTC наложи глоба на Twitter в размер на 150 млн. долара и сключи споразумение с администрацията на платформата, като я задължи да разработи програма за гарантиране на неприкосновеността на личния живот на потребителите. През октомври 2022 г. Илон Мъск става собственик и ръководител на социалната мрежа, като обещава да защитава свободата на словото в платформата. Той също така решава да докаже, че при старото ръководство модераторите на социалната мрежа са действали пристрастно спрямо потребителите, изразяващи определени политически пристрастия. В резултат на това бяха оповестени “Досиетата на Twitter” – поредица от статии, публикувани от редица журналисти. В тях подробно и с доказателства беше описано как служителите на социалната мрежа са обсъждали премахването на страницата на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп от платформата, както и работата с акаунти, които според администрацията на Twitter са разпространявали дезинформация.

През септември 2022 г., преди идването на Мъск, FTC започна разследване на Twitter, предизвикано от показанията, дадени от бившия директор по киберсигурността на социалната мрежа Питър Затко, който заяви, че системите за сигурност на платформата са били в катастрофално състояние. Впоследствие агенцията разшири обхвата на разследването, за да проучи какви промени са били въведени в платформата под ръководството на Мъск. Наред с други неща, бизнесменът нареди на журналистите да бъде предоставен неограничен достъп до оригиналните документи, които по-късно съставляват файловете на Twitter.

Но бившият главен технически директор на компанията Андрю Сейлър и един от ръководителите на отдела за киберсигурност Сет Уилсън отказаха да изпълнят заповедта, тъй като това би нарушило споразумението на компанията с FTC. Затова те създадоха “по-безопасна алтернатива”, която помагаше на журналистите да получат информацията, необходима за техните материали, без да използват потребителски данни. Салиър, който напусна Twitter през декември 2022 г., също така отбеляза, че Мъск е пренебрегнал предупрежденията на служителите по сигурността за заплахата от платената система за проверка на потребителите – те се опасявали, че тя ще предизвика масова поява на фалшиви страници. Именно това се е случило в крайна сметка.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар