Надзиратели

Служители на затворите и Съдебна охрана на протест: Министърката Йорданова ни излъга за заплатите

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вместо обещаните по 300 лв. към заплатите надзирателите получават по 125 лв.

И Асен Василев ги измамилИзлъгани от правосъдното и финансовото министерство служители на затворите излязоха днес на протест пред Съдебната палата в Бургас. Те са възмутени, че вместо обещаните 300 лв. увеличение на заплатите, ще получат по-малко от половината – 125 лв. Възнагражденията на служителите не са актуализирани от април 2020 г., въпреки голямата инфлация, казаха протестиращи в морския град.

Само преди седмица министърът на правосъдието в оставка Надежда Йорданова обявила, че след трудни дебати с работещите в Главна дирекция “Изпълнение на наказанията” и Главна дирекция “Охрана”, е одобрен план за реорганизиране и оптимизиране на дейността им.

“Планирахме всеки един служител да получи твърда сума, а не процентно увеличение, защото така служителите с по-ниски заплати ще получат по-малко увеличение. По предварителни разчети сумата ще е по 300 лв. на човек”, излъгала ги Йорданова.

“Направихме 10 срещи с министъра на правосъдието и 2 с министъра на финансите, проведохме 6 протеста. Обещаха 300 лв. към заплатите, но не си спазиха обещанието”, каза днес пред “Труд” председателят на Синдиката на служителите в затворите в България Ясен Тодоров. Той обяви, че няма смисъл от протести, защото правителството е в оставка и бюджетът вече е гласуван.

Въпреки това протести ще има. Председателят на УС на синдикат “Охрана” Петко Чалъков заяви, че в събота с колегите му надзиратели ще излязат на национален митинг в София, а дотогава ще се организират регионални протести в затворите и арестите в страната.

“Йорданова ни се извини, че не ни е било разяснено защо така ще се получи, но парите, за увеличените заплати трябваше да са 29 млн. лева, а реално са около 11 милиона, което означава, че няма как да се изпълни това, което е обещано”, каза Чалъков. И добави: “Нека политиците да не забравят, че трябва да си изпълняват обещанията! Избори идват. Ако искат да минат под наслов: “Днес излъгаха нас, а утре – вас”, да продължават в същия дух!”.

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran


Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар