Служители на OpenAI заплашват да напуснат компанията

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Мнозинството от 770-те служители на OpenAI оказват натиск върху борда на директорите на компанията да възстанови главния изпълнителен директор Сам Алтман. Те са заплашили, че ако Алтман не бъде върнат, те ще напуснат компанията.

Бордът на директорите на OpenAI пусна изненадващо съобщение в петък следобед, че уволнява Алтман. Само за ден той пък се оказа нает да оглавява AI отдел на Microsoft.

Междувременно 700 от общо 770-те служители на OpenAI са заплашили да подадат оставка. Сред тях са техническия директор Мира Мурати, която бордът накратко назначи за временен главен изпълнителен директор.

Дълбоко съжалявам за участието си в действията на борда“, написа Суцкевер в Twitter рано тази сутрин. “Никога не съм имал намерение да навредя на OpenAI. Обичам всичко, което сме изградили заедно, и ще направя всичко възможно, за да събера отново компанията.

Не сме в състояние да работим за или с хора, които нямат компетентност, преценка и грижа за нашата мисия и служители“, продължава писмото, преди да се изиска “всички настоящи членове на борда да подадат оставка“, да назначи “двама нови водещи независими директори” и да възстанови Алтман и колегата му съосновател и бивш президент на борда Грег Брокман, който напусна в знак на солидарност след уволнението на изпълнителния директор.

Ако бордът не изпълни исканията на служителите, според писмото, те си запазват правото да подадат оставка и да се “присъединят към новообявения филиал на Microsoft“, който ще бъде управляван от Алтман и Брокман.

Създалата се криза заплашва бъдещето на OpenAI и показва колко важни са служителите за функционирането на една фирма. Загубата на дори половината от 770-те работника ще е фатално за плановете на OpenAI да създаде ново поколение изкуствен интелект и да запази водещата си роля в сегмента.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар