Служители от Брюксел проговориха: Да се работи с Габриел е кошмар!

България, Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Служители на Мария Габриел в Европарламента определят работата си с нея като “кошмар“, квалифицират репутацията й като “спорна” и поставят под сериозна въпросителна нейните качества на ръководител. 19 души от екипа й в Брюксел пък напускат за отрицателно време, възмутени от факта, че ги кара да вършат несвойствена за тях работа, предимно от неин личен интерес, несвързана с професионалните им задължения. Това е извода от силно критична публикация по адрес на евентуалния бъдещ премиер на България, публикувана в една от най-авторитетните европейски политически медии – “Политико”.

“Тя ще остави след себе си спорна репутация на млад, динамичен комисар с истинска страст към технологичния прогрес, но на която липсва тежест да прокарва дневния си ред и докарва персонала си до ръба на нервен срив. Тя е загубила 19 служители – приблизително колкото е един цял кабинет на еврокомисар – от 2019 г. насам, като един служител нарече екипа й “кабинет, в който непрекъснато някой влиза или напуска”. Бивши служители казаха, че тя ще натовари извънредно много персонала си и ще ги помоли да се занимават с нейни лични въпроси, несвързани с работата. Един от тях описва времето им в кабинета като същински кошмар.

Това разказва “Политико” в обширен репортаж по повод преместването на Мария Габриел от Брюксел в София като номинация на ГЕРБ-СДС за министър-председател на България.

Четирима журналисти са работили по нейния профил със заглавие “Войникът на партията” Мария Габриел се връща в България с багаж от ЕС” и подзаглавие “Стремейки се усилено да стане министър-председател на България, комисарят по научните изследвания на ЕС има смесени постижения и репутация в Брюксел“.

“Имате различни типове комисари. Някои са млади, с добри връзки. Те са “гладни” за успех, амбицирани са да напреднат в кариерата си и това понякога ги изнервя”, каза служител на ниво кабинет на Европейската комисия, който е поискал да остане анонимен, за да може да говори свободно пред репортерите на “Политико”.

Бивш член на нейния екип от 19 души споделя, че “тя се занимава с микромениджмънт, иска да управлява и малките процедурни въпроси, оставяйки твърде малко време за връзка с колегите си комисари”. “Тя настоява да знае всичко и не вярва на никого. Тя иска да бъде копирана при получаването и изпращането на абсолютно всеки мейл.”

Ето още мнения на хора от екипа ѝ в Брюксел за маниера ѝ на работа, изказани пред репортерите на “Политико” в Брюксел:

  • Редовно е карала служителите да изтичат, за да й купят кока-кола и цигари. “В началото всичко изглеждаше добре, мислех, че ще си прекараме добре. Но след това всичко това се превърна в кошмар. Тя смяташе, че сме нейни слуги!”, казва един от служителите, отказал да бъде назован поименно.
  • Тя все още се учи на търпение и би било добре да бъде “малко по-малко груба”.
  • Няколко души са напуснали работата си поради преумора и “токсична работна среда”, казва служител на комисията, редовно работил с нейния екип.
  • “Нейният капацитет на работа е изключителен в сравнение с другите. И тя очаква от вас да работите много усърдно и да посветите цялото си време на работата си – понякога и по 18 часа на денонощие”, казва друг бивш член на нейния персонал. Срещу практиката ѝ на работа имало няколко подадени жалби в Брюксел.

Според “Политико” номинирането на Габриел за министър-председател може да помогне на Бойко Борисов, който управлява българската политика повече от десетилетие, да излезе от доста сложно положение. “Бившият премиер беше критикуван, че управлява страната като мафиотска държава; последният удар върху лидерската му позиция дойде, когато се появиха снимки на нощното му шкафче, съдържащо пачки банкноти от 500 евро, златни кюлчета и пистолет.”, пише медиата.

След като обясняват за читателите си колко заплетена е политическата ситуация в България, авторите на брюкселското издание казват, че “международният профил, който Габриел си изгради като еврокомисар, може да убеди по-малко ангажираните противници на партията на Борисов да се обединят зад нейната кандидатура”. Цитиран е и Николай Денков, представен от “Продължаваме промяната – Демократична България” като техен кандидат за премиер на кабинет на малцинството, ако те получат мандат за такъв: “Тя има желание наистина да се включи в тези промени, за които се говори. Но това, което се вижда, е, че хората около нея постоянно се опитват да ѝ говорят на ухо.”

Изданието изрежда накратко кариерата ѝ през Европейския парламент и бракът ѝ през 2012 г. с Франсоа Габриел, бивш сътрудник на тогавашния председател на Европейската народна партия Жозеф Дол (той кумува на сватбата ѝ и е дългогодишен поддръжник на Борисов), което ѝ дава достъп до партийни лидери от европейско ниво в страни като Германия, Франция и Италия. Тя все още е един от зам.-председателите на ЕНП и получи одобрение от Жан-Клод Юнкер (също влиятелен навремето член на ЕНП) като българска кандидатура. Юнкер ѝ повери европейската политика в цифровата сфера със задача да реформира и съживи този сектор на европейската икономика, силно изоставащ от американските конкуренти и страдащ от недостиг на инвестиции и регулаторни пречки.

Сред въпросите и проблемите, с които тя ще трябва да се справя, според изданието са още два. Първият е да убеди хората, че тя всъщност е достатъчно българка. “Тя официално е базирана в Западна Европа през по-голямата част от кариерата си и се бори с общественото мнение, че амбициозно е разменила българската си идентичност с френска.” Вторият е описан от “Политико” така: “Сега, докато прекарва следващите дни в срещи с националните парламентарни групи, за да представи своите приоритети, Габриел ще трябва да ги убеди, че няма да бъде просто пионка за Борисов, чиято лична власт е огромна.”

Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар