Слънчевият максимум ще настъпи по-рано и ще продължи по-дълго от очакваното

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Слънчевият максимум ще бъде по-ранен, по-силен и ще продължи по-дълго от прогнозите, направени през 2019 г. Това твърдят според експерти от Центъра за прогнозиране на космическото време (SWPC) на NOAA, цитирани от Futurism.

Червено сияние оцвети небето от Русия и Украйна до Ирландия, вижда се и от България (снимки/видео)

Ревизираната прогноза поставя пика на активност на слънчевия цикъл между януари и октомври 2024 г.

Слънчевият цикъл описва приблизително 11-годишен период на слънчева активност, управлявана от слънчевото магнитно поле. Тя е свързана с честотата и интензитета на видимите слънчеви петна на повърхността и съответно – на магнитните бури.

Прогнозите за това кога ще настъпи слънчевият максимум се основават на дългосрочни исторически записи за броя на слънчевите петна, усъвършенствани статистики и модели на слънчевото динамо – потокът от горещи, йонизирани газове в слънцето, които генерират магнитното поле на нашата звезда.

Очакваме, че нашата нова експериментална прогноза ще бъде много по-точна от прогнозата на панела за 2019 г. и, за разлика от предишните прогнози за слънчевия цикъл, тя ще бъде непрекъснато актуализирана на месечна база, когато новите наблюдения на слънчевите петна станат достъпни“, каза слънчевият учен Марк Миш в Декларация на NOAA. “Това е доста значителна промяна.

Ревизираната прогноза е добра новина за хората, които ще наблюдават слънчево затъмнение на 8 април 2024 г. То ще се случи близо до слънчевия максимум. Това означава, че “короната” на Слънцето или неговата външна атмосфера ще бъде по-видима и дори зрелищна.

По време на повишена слънчева активност короната е много активна и наблюдателите дори могат да видят слънчеви изпъкналости – гигантски бримки от плазма, простиращи се навън от слънцето – изглеждащи като ярки розови петна по краищата на Слънцето.

Точните прогнози за слънчевата активност са от решаващо значение, тъй като геомагнитните бури, предизвикани от плазмени изблици, могат да засегнат електрическите мрежи, GPS сигналите, да извадят сателитите от орбита и да представляват радиационен риск за работниците на авиокомпаниите и астронавтите.

Добрата новина е, че при “правилно насочено” слънчево изригване е възможно Северното сияние отново да стане видимо от България.

Разширеното предупреждение за космическо време може да помогне на индустриите да въведат предпазни процедури, за да намалят риска както за оборудването, така и за работниците.

Не можем да пренебрегнем космическото време, но можем да вземем подходящи мерки, за да се защитим“, казва НАСА.

 

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар