Слънчев бряг стартира сезона на 1 юни, плажът очаква туристи

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

От 1 юни започва официално сезонът в курорта “Слънчев бряг”. Към този момент работят само четири хотела.


От 1 юни България ще приема туристи от 29 държави

Плажът в курорта “Слънчев бряг” е в изряден вид и готов да посрещне първите туристи. Чадърите и шезлонгите вече са поставени по пясъка, а между тях има достатъчно голямо разстояние, което гарантира безопасността на плажуващите. Това съобщи управителят на плажа Кирил Спасов.

Северната, централната и южната ивици са заравнени, обезпаразитени и почистени. От 1 юни, когато официално ще бъде открит сезонът за плажовете, в “Слънчев бряг” ще заработят и медицинските пунктове с необходимото оборудване и реанимационен екип. От утре плажът става охраняем. Плажната ивица ще има спасители, поставени са вишките. Точно в 8.00 часа ще застъпи първата смяна спасители. В първите дни на юни по пясъка ще обикалят мобилни двойки спасители всеки ден без почивка до 18.00 часа.

Монтирани са душовете, а съблекалните за туристите са реновирани. Наполовина са по-ниски цените за плажните принадлежности в курорта. Освен за шезлонг, летовниците ще плащат и по-малко за сянката на плажа. Цените са по 4.00 лева за всяка от двете екстри. Спазено е стриктно изискването за 50 на сто свободна зона. Там плажуването е безплатно. И този сезон по цялата ивица ще бъде осигурена жива охрана, която ще следи за реда и спокойствието на почиващите.

Служителите по ивиците са взели изключителни мерки, свързани с хигиената, които ще гарантират безопасността на туристите.

Хотелите очакват туристи. Един от тези хотели работи при строги мерки за безопасност, установи проверка на bTV. Входът се пръска с препарат при всяко преминаване на турист. Туристите са само българи и заемат около 30% от капацитета на хотела.

От месеци собственикът работи по реорганизацията на хотела, за да отговори на новите мерки на здравните власти.

В местата за хранене има паравани, които отделят масите една от друга. Блок масите не са на самообслужване, както досега. Гостите посочват, а готвачите сервират на всеки по отделно.

В хотела има 300 стаи за гости, а обслужващият персонал е межди 180 и 200 души. За да заработят такива хотели, трябва да имат категорични резервации от големи туроператори, че ще запълнят голяма част от капацитета им.

Миналата година хотелът е отворил месец по-рано и то с почти 100% заетост от чужди туристи от Унгария, Полша и Словения.

По-евтини оферти за морето

Има голям шанс морето да ни излезе на половин цена тази година. Голяма част от хотелите у нас планират да намалят цените, за да стимулират повече туристически посещения, след като бяха силно ударени от кризата заради COVID-19.

Според анкетно проучване на Националния статистически институт, 62.9% от местата за настаняване имат намерение да предлагат по-евтини пакети за почивка, а 46,7 на сто – да свалят цената на нощувката. 49.1% от анкетираните смятат да предложат на своите клиенти алтернативен период за използване на направените резервации.

Анкетата показва още, че всеки четвърти хотел няма да отвори на първо време. 13.5% очакват да продължат работа така, както е било преди извънредното положение, а едва 3.4% прогнозират, че ще прекратят напълно работа. Най-голям е процентът – 56.6% – на хотелиерите, които са на мнение, че ще продължат работа, но с намален обем.

Сянка без пари на 25 плажа

Концесионерите и наемателите на още 8 плажа по Черноморието се присъединиха към апела на Министерстовот на туризма и обявиха, че чадърите и шезлонзите им ще бъдат предоставяни на туристите безплатно. Така общият брой на ивиците, които ще предлагат безплатни принадлежности става 25, съобщи “Флагман”.

Според постъпилите предложения безплатни ще са чадърите и шезлонгите на следните плажове: – Панорама-север, Ривиера (област Варна, община Варна); – Шкорпиловци-юг (област Варна, община Долни чифлик); – Бяла-юг (област Варна, община Бяла); – Обзор Мотела; Обзор-юг, Елените-2, Козлука; Делфин (област Бургас, община Несебър); – Ахелой (област Бургас, община Поморие); – Атанасовска коса, част 1, Бургас-север, Бургас-централен, Росенец-север (област Бургас, община Бургас); – Каваци-север; Каваци-юг; Дюни-юг (област Бургас, община Созопол);

– Младост ММЦ (безплатен чадър, шезлонг по 2,50 лв.), Приморско-централен (област Бургас, община Приморско); – Къмпинг-юг, Мечата дупка 2, Лозенец, Попски плаж-север 5; Царево-централен, Къмпинг Нестинарка (област Бургас, община Царево).

Извън тях цените на плажните принадлежности на преобладаващата част от останалите плажове варират до 5 лева, т.е. намалението е сериозно спрямо лятото на миналата година. В Златни пясъци например плажните принадлежности ще са по 2 лв., в Слънчев бряг – по 4 лв., в Албена – по 1 лв. Министърът на туризма уведомява стопаните на плажовете за намаление на концесионното и наемното им възнаграждение, което изцяло ще съответства на процента понижение в цените на плажните принадлежности.

 

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар