Смелата Елена: България не бива да бъде наказвана заради своите политици! Накажете тях!

България, Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

По време на редовното заседание на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европейския парламент,  бе разгледан докладът на Европейската комисия за напредъка на България по механизма за сътрудничество и проверка.

Елена Йончева, евродепутат от Групата на социалистите и демократите в ЕП, се обърна към ЕК с думите:

„Приветстваме предложението на ЕК да отпадне мониторинга върху България по Механизма за сътрудничество и проверка (МСП). Ние се надяваме да отпаднат и формалните пречки пред страната ни за пълноправно членство в Шенген. България има право да се присъедини към общо пространство без гранични процедури. Приемането ни в Шенген ще даде увереност в българското общество, че при изпълнението на критериите валидни за всички страни членки е възможно постигането на пълна интеграция в структурите на съюза, без двойни стандарти.

В същото време, достигането на демократичните принципи не е еднократен акт. България се нуждае от подкрепата на ЕС, с реални възможности за въздействие при констатирани отстъпления от тези критерии. Обръщаме внимание на продължаващото разделение в обществото относно реформата в съдебната система. Приветстваме създаването на нов всеобщ механизъм за контрол, разпростиращ се върху всички страни членки.

Но България е на първо място по корупция в ЕС и проблемът се задълбочава. Това се констатира от изследователския център на ЕП, като в изследването са използвани данни на ОЛАФ, Евростат и ЕК.

В доклада на ЕК за България от юни тази година се казва, че „българските органи ще трябва да покажат конкретни и трайни резултати, по дела за корупция по високите етажи на властта.“ Такива резултати няма.

Следва да се подчертае и ерозиращата среда на свободата на медиите в България. Въпреки че свободата на словото не е предмет на Механизма за сътрудничество и проверка, медийната среда е от особено значение за независимостта на съдебната власт и справедливото прилагане на закона. Способността на медиите и на гражданското общество да търсят отговорност на властващите в плуралистична среда, свободна от натиск, представлява важна основа за осъществяването на реформите. В България се констатира драматично влошаване на медийната свобода през последните 10 години. Според “Репортери без граници”, през 2006 г. заемахме 34 място по свобода на медиите, а през 2019 г. сме на „похвалното“ 111 място.

За тези негативни резултати вина носи изцяло правителството, което създава общата рамка на свобода на мненията. Досегашната политика показва, че властта се стреми да ограничава този граждански демократичен инструмен и обществен коректив за оказване на критика върху действията на управляващите.

България не бива да бъде наказвана заради своите политици.”, завърши изказването си Елена Йончева.

istinata.net

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар