Смела жена! Мая плаши със съд заради намалените пенсии

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Председателят на гражданската платформа Изправи се БГ! Ние идваме!

Мая Манолова се закани да заведе дела от името на пенсионери, които са подали сигнали и смятат да обжалват разпорежданията за образуване на новите пенсии пред административните съдилища заради невключване на индексацията с абсолютния процент от 2018 г. и 2019 г. към пенсиите през 2022 г., обяви председателят на Изправи се.БГ във Фейсбук.

Тъй като делата ще траят с месеци, по-добрият вариант е парламентът и правителството да вземат решение за това сега, призова Манолова.

Експертите на гражданската платформа са изчислили, че над половин милион пенсионери ще получат по-малка сума през януари от тази, която са получавали през миналата година. Според Манолова причините за това са две: Първата е заради намалената добавка към пенсиите от 120 лв. на 60 лв.

 

От Изправи се.БГ още при гласуването в Народното събрание предупредиха, че въпреки обещанията намалената добавка към пенсиите реално ще доведе до намаляване на доходите на хиляди пенсионери през 2022 г. И втората причина е, че НОИ не са включили в преизчисляването на пенсиите индексациите им за 2017 г., 2018 г. и 2019 г.

Така обещаното увеличаване на пенсиите с 12.5% реално не се случва.

Като излъгани очаквания определи Манолова създалата се ситуация заради дадени обещания за реално увеличаване на доходите, а реалността е по-различна и то точно за най-уязвимите.

Председателят на Изправи се.БГ посочи и конкретни казуси как хора, с висше образование и 37г. трудов стаж получили през декември 494 лв. от януари вече получават 468 лв. с добавката. Или пенсиониран военнослужещ, който от януари получава 18 лв. по-малко с намалението на добавката.

Хората с увреждания над 70% и над 90% реално ще получават с 33лв по-малко в сравнение с миналата година. А хората, получаващи пенсия за старост ще получават по 230 лв. от януари заради намалената добавка към пенсиите.

Като не добро решение определи Манолова предложенията от страна на управляващи за компенсация на ощетените след намаляването на добавката към пенсиите, защото компенсацията, която ще получат през февруари ще бъде с временен характер и няма да се отрази върху трайния размер на пенсията. Вместо това от гражданската платформа предлагат да бъде включено в размера на пенсиите индексирането им през 2018 г., 2019 г. и то с пълния процент, който е прилаган тогава съответно 3.8% и 5.7%

От платформата настояват още НОИ да изпрати разпорежданията за новите нива на пенсиите до всички пенсионери, защото не всички могат да получат тази информация от сайта на осигурителния институт.

Най-важното решение според Манолова е истинско преизчисление на всички пенсии на база осигурителен доход от последните години.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар