Смела прогноза за 2050 г.: България шампион по зелена трансформация

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Българите са особено чувствителни, когато става въпрос за това да намалят разходите си, когато става дума за техния бизнес. Това е силен мотиватор в общество с висока степен на предприемчивост, която през последните години е преминала през трансформация към пазарна икономика. Това, според главния икономист на Българската банка за развитие Илия Лингорски, а не спуснати от Брюксел планове или решения на правителството, ще направят през 2050 година България един от шампионите по зелена трансформация в Европа.

Лингорски, който ще бъде един от модераторите на организирания от DIR.BG на 15 октомври в София дебат „Зеленият преход – решения и предизвикателства за България“, подчерта, че за справяне с най-трудните изисквания при осъществяването на Европейската зелена сделка на българския бизнес ще бъдат предоставени европейски средства. Главният икономист на ББР подчерта, че излизането от пандемичната криза е отлично време за предприемачество, защото на разположение има огромен финансов ресурс, чиято цена не е скъпа.

  • Когато говорим за „Зелен преход“, хората у нас представят ли си това, което предстои да се случи до 2050 година?
  • Защо в разговора за „Зелен преход“ често се споменава думата „кураж“?
  • В кои отрасли на икономиката се очакват най-големите промени?Какво отговори Илия Лингорски, гледайте в бизнес подкаста „Какво могат парите?“ със Стефан Кунчев.

Визитка:

Илия Лингорски, главен икономист на Българската банка за развитие, председател на Комитета по енергетика, инфраструктура и публично-частно партньорство на Европейската лига за икономическо сътрудничество.

Опитът му през последните 25 години е в инвестиционното банкиране, проектното финансиране, туризма, енергетиката, публичните финанси, международните финансови институции и академичната дейност. Бил е заместник-министър на финансите и подуправител за България на Международния валутен фонд.

Източник/ци: gong.bg, dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар