Смениха ръководство на “Ел Би Булгарикум”, бивш шеф на ДФЗ застава начело

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Назначено е ново ръководство на “Ел Би Булгарикум” ЕАД. В състава на Съвета на директорите, който вече е вписан в Търговския регистър, влизат Живко Живков, Надя Стефанова и Спасин Крайчев, съобщиха от Министерството на икономиката и индустрията (МИИ).

На свое заседание новият Съвет на директорите е избрал за изпълнителен директор на “Ел Би Булгарикум” ЕАД Живко Живков.

Миналата седмица служебният министър на икономиката и индустрията д-р Петко Николов поиска от принципала на дружеството ДКК спешна смяна на предишното ръководство и назначаване на ново, напомнят от Министерството. До настояването за оставки се стигна след среща на министъра със синдикатите и протестиращи служители от “Ел Би Булгарикум”, по време на която бяха откроени редица натрупани проблеми. Сред тях бяха нарушаване на диалога между работниците и ръководството, искания за увеличаване на основните заплати, за предоставяне на специализирано работно облекло, за спазване на условията на труд, както и сигнали за голямо количество натрупана готова продукция, за която има риск да не бъде реализирана на пазара, припомнят от МИИ

Живко Живков е магистър агроном от Лесотехническия университет в София, той е и магистър по право от ВТУ “Св. Св. Кирил и Методий” и магистър по бизнес администрация от Стопанската академия в Свищов. Има богат опит в управлението в държавния и в частния сектор. Живков е заемал различни длъжности в ДФ “Земеделие” – регионален директор ОД на ДФЗ гр. Велико Търново, зам.-изпълнителен директор на ДФЗ и изпълнителен директор на ДФЗ. Той има опит и в управлението на проекти по програми на ЕС и търговия със земеделска продукция, земеделски машини и др. в компании в частния сектор.

Надя Стефанова е завършила счетоводство и финанси в Югозападния университет “Неофит Рилски”. Тя е и магистър по общински финанси и икономика на публичния сектор и по мениджмънт и маркетинг на международния бизнес в същия университет. От 2021 г. до момента Стефанова е финансов контрольор в Национална електрическа компания. Работила е и като експерт в Комисията за финансов надзор и в Национална компания индустриални зони. Била е и експерт по осигуряването в Национален осигурителен институт – Кюстендил.

Спасин Крайчев е инженер технолог, магистър от Университета по хранителни технологии в Пловдив. Има богат опит в търговията с мляко. Над 10 години е бил изпълнителен директор на компании, чиято дейност е свързана с изкупуване, производство и продажба на мляко и млечни продукти. През годините е работил като технолог, заемал е и различни длъжности в промишлени предприятия.

В края на май служителите на “Ел Би Булгарикум” ЕАД в Производствена база – Видин се вдигнаха на протест не само да извоюват нормални условия на труд и адекватни възнаграждения, но и да опазят дружеството от ликвидация, каза тогава за БТА синдикалният председател на КНСБ при производствената база Иван Спиридонов.

Министърът на икономиката и индустрията в оставка Богдан Богданов посочи в парламента в началото на март, че поисканото от синдикалната организация на КНСБ в производствената база на “Ел Би Булгарикум” във Видин увеличение на заплатите на работещите там в размер на 45 процента за 2024 г. би довело до допълнителен разход за дружеството от над 2,5 млн. лева, като общите разходи за възнаграждения ще нараснат на над 8 млн. лева. В текущата ситуация и с оглед финансовите резултати на дружеството, ясно искам да заявя, че то не може да си позволи такова увеличение и това е много вероятно да доведе до фалита му, което ние не можем да си го позволим и няма да го позволим, допълни министърът по време на парламентарния контрол през март.

Източник/ци: gong.bg, dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар