Сметната палата за „Топлофикация София“: Задълбочаваща се неплатежоспособност и декапитализация – Бизнес

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

„Топлофикация София“ е в тежко финансово състояние, трайно нерентабилно и със задълбочаваща се неплатежоспособност и декапитализация. Това е заключението на Сметната палата от одит, направен за периода януари 2018 – декември 2020 година.

Според одитното ведомство заради „технологии от средата на миналия век гражданите плащат цената за пропуснати екологични и ефективни решения“.Договорът на „Топлофикация-София“ с „Булгаргаз“ за доставка на синьо гориво е сред основните причини за влошеното финансово състояние на топлофикационното дружество, установяват от Сметната палата.


Сроковете и условията по този договор задължават „Топлофикация“ да плаща заявените количества природен газ, независимо дали ги е използвала, предаде БНР.

Остарялата и неефективна технология за извършване на основната дейност на дружеството води до неспазване на европейските екологични норми на допустимите емисии азотни оксиди и парникови газове, както и до увеличаване на цената на топлоенергията, която се плаща от гражданите, констатират още от одитното ведомство.

Не са положени усилия за диверсификация на доставките, а отговорност носи ръководството на топлофикационното дружество и принципалът му – Столична община, допълват от Сметната палата.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар