Смех! Алибегов и стотина несретни сервитьорки затапиха „Орлов мост“

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Бизнесът (всъщност Ричард Алибегов и няколко десетки агресивни сервитьорки) излезе на национален протест срещу нововъведените COVID „неадекватните мерки на служебното правителство“.

Според представителите на ресторантьорския бранш сегашната система за прилагане на „зелените“ сертификати е дискриминационна, не решава проблемите на здравната криза, а задълбочава икономическата и е предпоставка за фалити.

Протестът в София започна на Орлов мост. Няколко стотици недоволни се събраха, излязоха на пътя и за кратко блокираха движението в района. След това шествието се отправи към парламента, като последователно бе блокирано движението пред Софийския университет и пред Народното събрание. Хората се насочиха към Министерския съвет и триъгълника на властта. Движението в центъра е затруднено. Полицейското присъствие е изключително засилено. За момента няма напрежение и обстановката е спокойна.

Снимки: Агнес Методиева

В „националното“ недоволство се очаква да се включат Бургас, Пловдив, Велико Търново, Казанлък, както и още градове от страната.

Протестът се организира от Алианса на туристическата индустрия в България, Българската асоциация на заведенията, Сдружението на заведенията в България, Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация /БХРА/, Българската асоциация здраве и фитнес и други организации. Според представителите на бизнеса сегашната система за прилагане на „зелените“ сертификати е дискриминационна, не решава проблемите на здравната криза, а задълбочава икономическата и е предпоставка за фалити. Над 80 на сто спад на оборотите в заведенията се наблюдава през първите два дни, след като „зеленият сертификат“ стана задължителен за посещение на местата за хранене и развлечения, съобщиха тези дни от протестиращите организации.

Заместник-председателят на БХРА Атанас Димитров заяви пред журналисти, че браншът е на колене. „Никога не съм виждал толкова много празни заведения, работещите са в паника и не знаят накъде да поемат. Заведения, които са правили по четири-пет хиляди лева оборот на ден от обедни менюта, сега имат по сто-сто и петдесет лева на ден, държавата ни постави в абсолютна несигурност“, заяви той.

Димитров напомни, че от бранша са предложили при прилагане на „зеления сертификат“ да се въведе стимулираща мярка „60 на 40“ без оглед спада на оборота и стъпаловидна – от десет до пет процента компенсация от оборотите, за да се покрият присъщите разходи, които вече са 300 процента заради повишаването на цените на тока. Обект, който е плащал 1500 лева, вече плаща около 5000 лева, допълни Димитров.

Той подчерта, че браншът е за здравния сертификат, но е против начина на въвеждането му – „от днес за утре“, без адаптационен период и без да е за всички обществени места на закрито. Другото искане на бранша е за признаване на тестовете за антитела, както това е станало в Австрия.

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran

Коментари

Коментараloading...
There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар