Смех! Венци Гробищетп не ще ГЕРБ да го издига за президент

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Добре осведомени източници от върховете споделиха с 19 минути разочарование, че въпреки цялото убеждаване генерал проф. д-р началникът на Военномедицинската академия и председател на Националния оперативен щаб срещу коронавируса Венцислав Мутафчийски е отклонил поканите и сондажите да се кандидатира от името на ГЕРБ на президентските избори.

Не е тайна, че за разлика от парламентарния на 4 април, управляващата партия изпитва притеснения за вота за държавен глава. Достатъчно е да се напомни провала на предишните президентски избори с кандидатурата на Цецка Цачева. Като тогава обществените настроения бяха в много по-малка степен негативни към генералската партия. Всъщност, загубата от Румен Радев е единствената от 2007 г. насам, от когато ГЕРБ участва в национален или европейски вот.
Явно поради неинформираност, шефът на НС Цвета Караянчева намекна от Кърджали, че кандидатът на ГЕРБ за президент ще е „много силна и авторитетна фигура и ще спечели изборите”. Според източниците от върховете тя е далеч от тесния кръг на премиера.
През последната година Мутафчийски получи ударна доза реклама на своята персона покрай пандемията и Щаба и е едно от най-разпознаваемите лица у нас. Той е един от малкото хора, които биха имали шансове срещу Румен Радев. Но също така е и човек, който усети, както меда, така и жилото на медиите, покрай внезапната си слава и очевидно иска да остане там, където се чувства най-добре – в професията си.
В потвърждение на слуховете за кандърдисване на генерала от Военната болница може да послужи разкритието на лидера на АБВ Румен Петков, който заяви, че е видял шефа на НОЩ в ресторант, при това в компанията на ексминистъра на финансите Владислав Горанов. Той пък беше посочен от Цветан Цветанов, бивш втори в ГЕРБ и настоящ шеф на Републиканци за България, за човекът, който реди листите на управляващата партия и е най-близък до премиера.
Доколкото долагат нашите източници от върховете, Мутафчийски не е приел и депутатската оферта на ГЕРБ, където изборът вече е напълно гарантиран.
Като разумен човек, той няма начин да не вижда пред очите си историята на друг шеф на ВМА – генерал Стоян Тончев. ГЕРБ го направи депутат, след като беше свален от поста си на ръководител на Военната болница. Даже го курдиса шеф на Здравната комисия на парламента. Дори беше потенциален вариант за кандидат – президент за вота през 2016 г. Но изгърмя след медиен скандал година по-рано, който го прати в прокуратурата и влошеното му здраве доведе до неговата смърт.
Тогава два репортажа на журналиста Петър Нанев, които бяха излъчени по bTV разпространиха неща, писани с години по-рано от 19 минути на база извършвани проверки на контролните органи, че ВМА под ръководството на Тонев затъна в огромни дългове и позволи настаняването на частни интереси под държавния покрив. Въпросните предавания на телевизионера „сготвиха любимия генарал” за миг и провокираха неговата оставка от всички заемани ръководни длъжности.
Безрадостна е и съдбата на последвалия Тонев като шеф на ВМА прoф. Никoлaй Пeтрoв. Той успя да стопи 9-цифрените дългове на болницата. След което беше посочен за първи министър на здравеопазването в правителството Борисов 3, управляващо ни и в момента.
И се оказа първият хвърлил оставка в кабинета на ГЕРБ, а причината отново се оказа уличаващ журналистически материал на bTV, подготвен от Нанев. Тогава стана ясно, че пoръчкитe зa мaтeриaли зa нуждитe нa oртoпeдиятa във ВМA ca cпeчeлeни oт дружecтвa, кoитo ca нa ceмeйcтвoтo нa мъжa, c кoгoтo живee дъщeрятa нa Пeтрoв – Руcлaнa.
Дали покрай слуховете за номинация не са подготвяни подобни разкрития и за Мутафчийски, който набра популярност и рейтингът му на одобреение през пролетта беше прескочил 50%, над президента и премиера на републиката?

Случайно или не, но самият Нанев вече не работи в bTV, а мина буквално от другата страна на барикадата – стана пиар на Здравното министерство на актуалния трети министър в ресора в този кабинет – проф. Костадин Ангелов.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар