Смех! ГЕРБ не знае дали да носим маски навън и кога и с колко ще се глобява

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Властта няма еднозначно решение дали да носим маски навън по време на извънредното положение заради коронавируса.

Вчера здравният министър Кирил Ананиев издаде заповед, че носенето на маска навън е задължително, днес отмени заповедта „до постигане на консенсус“, но в същото време заяви, че Министерство на здравеопазването ще закупи 1 000 000 маски и ще ги раздаде на гражданите.

„Дълбоко убедени сме от необходимостта от носенето на маски. Неслучайно ЕК силно подкрепи мерките, които предприе българската държава. Дават ни за пример. Те са насочени изцяло за запазването на здравето и живота на българските граждани“, каза Ананиев.

Маските на държавата щели да са със сертификат, а се чакали 2 000 000 маски и от Китай.

Търсила се е възможно най-ниската цена на маска от производители.

Интересен прочит има и вътрепният министър Младен Маринов: „Препоръчвам наистина всички да носят маски. Целта не е да принуждаваме някой, а да убедим всички, че това е важно за тях“.

Той увери, че няма нито един глобен гражданин за неносене на маска, но съобщи, че до снощи има 402-ма глобени за нарушения за разходки в паркове и градинки.

Относно дали ще се глобява с 5 000 лв. глоба, ако носиш маска, и това не е ясно – отговорът на Ананиев бе, че когато парламентът се събере, ще реши колко да е глобата, когато се нарушават издадените заповеди. 

Младен Маринов също не даде ясен отговор: ще има намаление на глобата за определени нарушения, глобата ще е такава във всички случаи само за неспазване на карантината.

А относно съмненията, че има случай на износ на лекарства на хининова основа, Ананиев заяви, че няма такъв износ и всички подобни медикаменти са във ВМА.

Не е ясно и как стои въпросът с родителите, които трябва да гледат децата си, тъй като детските градини и ясли не работят.

Родителите могат да ползват всички законови възможности – да си вземат платен, после неплатен отпуск, или да ги гледат баба и дядо“, обясни здравният министър.

Но джипитата не могат да им издават болнични, се разбра от думите му.

Вътрешният министър коментира и мярката за проследяване на мобилните телефони на хора, поставени под карантина. Маринов увери, че подобна информация се събира от ограничен кръг структури на МВР. Те са длъжни, при установяване на нарушение, в срок от 24 часа да уведомят компетентния съд. Ако той не даде разрешение за използването й, тя трябва да бъде унищожена.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар