Смех! Държавата дава 1200 лв. , за да връща българите от чужбина

България, Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

От 1 април държавата ще пусне платформа, чрез която ще се осигуряват допълнителни финансови пакети на висшисти, завърнали се от чужбина, за да работят у нас.

Пакетите ще се различни, а таванът им ще достига 1200 лева.

Изискванията към кандидатите са да имат диплома за висше образование и да докажат, че през последните 6 месеца са живели в чужбина.

Платформата EURES ще заработи на 1 април и ще е достъпна на сайта на Агенцията по заетостта, каза зам. социалния министър Зорница Русинова на форум във Виена, проведен на 21 януари.

Създаването на платформата е по проекта „Национална EURES мрежа“, финансиран от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“.

Платформата ще осигурява достъп до информация за пазара на труда в България, публичните услуги, цените на недвижимите имоти.

Държавната подкрепа ще включва предоставяне на средства за покриване на наема за период до 1 г., ако кандидатът започне работа в населено място, в което не притежава жилище.

Ако детето на семейството не е прието в ясла или детска градина, ще му бъде осигурена детегледачка, наета през Бюрото по труда.

Ако член на семейството не говори български език или има нужда от допълнителна квалификация, ще получи ваучер за езиков курс или допълнителна квалификация.

В случай, че работното място е в град със средна заплата под средната за страната, в рамките на 1 г. кандидатът ще може да получава половин минимална работна заплата върху основното си възнаграждение.

„За нас е важно да стимулираме не само големите фирми и инвеститори, но и малките фирми извън София“, подчерта заместник-министър Русинова.

Над 140 българи и водещи австрийски компании, които търсят кадри за своите представителства в България, участваха в кариерния форум в австрийската столица. Той бе организиран съвместно от Посолството на България в Австрия, Стопанската камара на Австрия, Министерството на труда и социалната политика и Агенцията по заетостта.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар