Смех! КАскетът “объркал” искането за екстрадация на Митьо Очите

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Прокуратурата тотално е объркала с искането за екстрадиция от Турция на Димитър Желязков – Митьо Очите. Това минира делото срещу него за престъпна група за рекет и изнудване, става ясно от определението, с което апелативният спецсъд е прекратил делото срещу Желязков и го е върнал на прокуратурата, пише Сега.

През март 2019 г. екстрадираният от Турция Желязков и още 12 души бяха предадени на съд по обвинение, че са организирана престъпна група за изнудване, принуда чрез заплахи, палежи и разпространение на наркотици. Желязков има обвинение като ръководител на групата, като част от престъпленията според прокуратурата е извършил лично, а други – разпоредил.

Делото веднъж вече беше върнато на прокуратурата заради пропуски, включително и заради липсата на съгласие от Турция за наказателно преследване на Желязков за всички престъпления, за които българската прокуратура му е повдигнала обвинения.

На 10 юли 2019 г. главният прокурор (тогава Сотир Цацаров) прави допълнително искане до турските власти. Към 6 май 2021 г. това искане е уважено на първа инстанция от Шестнадесети съд за тежки престъпления, район Бакъркьой, Истанбул. Сега делото за екстрадицията е във Върховния съд.
Оказва се обаче, че и допълнителното искане до Турция не е направено както трябва.
Магистратите се спират и на друг пропуск. В пункт 6 на обвинителния акт Желязков е представен като извършител, подбудител и помагач, посочени са и пряко извършени от него действия. А допълнителната молба на Цацаров от юли 2019 г. “претендира за получаване на съгласие от турските власти за съдене у нас на лицето само като подбудител на други извършители”, пишат съдиите.
Тъй като по допълнителната молба за екстрадиция от 2019 г. все още няма окончателно решение, може да се предположи, че отправянето на ново искане ще доведе до солидно забавяне на делото, прогнозира апелативният съд. Магистратите подчертават и че изобщо няма гаранции как турските власти ще отговорят на поредна допълваща молба за екстрадиция.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар