Бойко Борисов

Смех! Правителството раздаде несъществуващи 1 милиард лева

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Тол системата и плащането за изминато разстояние на тежките камиони все още са в бъдеще време, но управляващите вече разпределят очакваните приходи от нея, пише Сега.

На две поредни заседания в рамките на седмица  бяха „наместени“ близо 1 милиард лева. Миналата сряда министрите определиха крупната сума от около 550 млн. лв. за ремонт на шосета и за изграждане на нови отсечки. 7 дни по-късно правителството реши да отпусне нови близо 420 млн. лв. за изграждане на пътища в Северозападна България. Става въпрос за отдавна планирания и обещаван скоростен път от Мездра до Ботевград.

Очаква се средствата отново да дойдат от бъдещи приходи от тол системата, с която тировете ще плащат за изминато разстояние по част от пътищата. Парадоксът е, че конкретният обхват на трасетата, за които ще се плащат такси, все още не е определен. Първоначално се говореше за над 60% от републиканската пътна мрежа – магистрали, първокласни и второкласни шосета, както и дори за част от третокласната мрежа. Последните анонси са, че платена ще е само около една трета от шосетата – около 6000 километра, като в обхвата на тола ще се включат най-натоварените транзитни трасета. Но и това не е окончателно определено. Не са разписани и таксите, които превозните средства ще плащат. Те ще зависят и от екологичната категория на камиона, както и от неговото натоварване.

В средата на август фирмата – изпълнител на тол системата – австрийската „Капш“, я предаде на Агенция „Пътна инфраструктура“. Това бе датата, от която тировете трябваше да започнат да плащат за движението си през страната ни. Заради сериозното закъснение със законови промени срокът за въвеждане на тол системата бе отложен за „не по-късно“ от март идната година. В момента по уверенията на АПИ толът е в експериментален период. Предстои с превозвачите да бъдат съгласувани окончателно и конкретните размери на таксите. Макар първоначално да се говореше, че от тол такси ще влизат над милиард лева на година, очакванията постепенно бяха намалени до около 600 млн. лв. Как това се вписва в щедрите обещания на правителството, не бе обяснено.

Очаква се строителството на пътя от Мездра до Ботевград да започне до края на годината, а срокът за приключване е 2023 г. Изпълнителите също вече са избрани. Особен е методът на финансиране, който се използва за първи път у нас при подобен тип строителство – изпълнителят да получи парите едва след цялото завършване и приемането на обекта (след като вече има подписан акт 16). Очакванията на регионалната министърка Петя Аврамова са новият модел на финансиране да действа дисциплиниращо на строителите.

Стойността на лот 1 от това трасе с дължина малко над 19 км е близо 133 млн. лв. без ДДС Изпълнителят е дружеството „Геопът Лот 1“, което включва фирмите „Геострой“ и „Пътстрой 92“. Цената за лот 2 с дължина 13.4 км е близо 223 млн. лв. без ДДС, той ще бъде възложен на  Консорциум „МБ Лот 2 – 2019“, в който участват „Европейски пътища“ АД  (бившата „Пътища Пловдив“, която се свързва с „Агромах“), „Водно строителство-Благоевград“ и словашката компания „Вахостав С-К“.

Регионалният министър заяви, че участъкът е приоритетен за правителството на Борисов. В същото време данни на Евростат сочат, че Северозападна България е регионът с най-смъртоносни пътища в Европа.

Преди седмица правителството одобри първия над половин милиард от очакваните пътни такси. 144.6 милиона лв. са определени за Околовръстното шосе на София от пътен възел „Младост“ до „Цариградско шосе“, където е връзката с магистрала „Тракия“. Други над 400 млн. лв. бяха предвидени за ремонти, укрепване и обезопасяване, проучвания на пътища и съоръжения по републиканската мрежа за следващите три години.

 

Източник: Сега

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran

Коментари

Коментараloading...
There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар