Нинова

Смешен плач! Къде е левицата в България?

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Проф. Шаренкова: Дали ръководството, начело с К. Нинова, не се „самоизключи от сърцата на своите другари” с прегръдката с десните партии ПП и ДБ!?

След пленума на НС на БСП в края на миналата седмица активисти (А. Зафиров, Т. Ерменков, К. Вигенин и др.) близки до К. Нинова заляха медийния мейнстрийм с три опорни точки:

– БСП е доказала, че е в добра кондиция и резултатът от предстоящите избори ще е по-добър, защото социалистите са били социален стожер на „успешния” кабинет „Петков”;

– Служебното правителство е реваншистко, а назначените социалисти са „се самоизключили от сърцата на членовете и симпатизантите на партията, защото участват в кабинет, който уволнява други социалисти”!? Министрите били „нарушили Устава”, защото не поискали разрешение от ръководството да бъдат включени в кабинета!?;

– Служебният кабинет незабавно да започне разговори с „Газпром“, защото българинът се интересувал от инфлацията и цените на енергоносителите.

След тези свободни съчинения, нека да започнем да разсъждаваме подред:

Първо – Кондицията на всяка партия не се доказва на пленуми, а на избори! Дано да се сбъднат пожеланията на екипа на Нинова и БСП да подобри своя резултат, но избори не се печелят с апаратни хватки или остракиране на инакомислещите! Не се печелят и с капсулиране на лидера около обкръжение, което задължено да озвучава опорните точки на гуруто в сянка Калоян Методиев или на други външни на партията анализатори – хора на заплати, които не са социалисти по идеи, по дух или морал,  и за които Социалистическата партия е само кариерен и финансов трамплин.

Второ – Спазването на Устава е изключително важно за всяка партия! Но Изпълнителното бюро и Националният съвет на БСП, следва да изискват спазването му преди всичко от себе си! Защото, въпреки Устава, на последния пленум за пръв път в историята на БСП от 1989 г. насам бяха спуснати водачите на листи, без да са протекли номинациите в партийните структури. Тук не коментираме решението на ВКС, с което бяха отменени две противоуставни решения на НС на БСП само за последната половин година…

Трето – По отношение на служебните министри, по Устав разрешение на партийните органи се изисква за участие в редовно или коалиционно правителство, а не в служебно, което е експертно, и се назначава от президента с ясно разписана конституционна норма. Неморално е да кажеш, че днес „социалисти уволняват социалисти”, когато не си реагирал за уволненията на министри, зам.-министри, областни управители и други висши служители, които през декември 2021 г. бяха отстранени от кабинета „Петков” с участието на БСП. А може би в БСП кадрите вече се делят на „председателски“ и на „президентски” – лошо е да уволняват „нейните“, но уволнението на „неговите“ не е проблем за партията?

И да попитаме! Дали ръководството, начело с К. Нинова не се „самоизключи от сърцата на своите другари” с прегръдката с десните партии ПП и ДБ!? С формалното опониране, но фактическо приемане на антируските санкции, спирането на отношенията с „Газпром“ и изгонването на 70 руски дипломати; с позицията за Северна Македония; с  мълчаливото съгласие към Петков и Василев, които орязваха ключови социални цели на БСП; с търговията с оръжие и боеприпаси, които отиваха „скрито” към Украйна; с предложението за закупуването от бедна България на поредните F-16 „на чертеж“, което социалистът Зафиров внесе в Комисията по отбрана в 47-то НС? Да, важно е всеки социалист да участва в предизборната кампания с идеи и работа на терен. Но как това да се случи, когато ръководството от години работи на принципа „Ако не си с мен, си против мен“!? Така хиляди социалисти и симпатизанти бяха демотивирани и отблъснати от политиката на разединение и търсене на врага с партиен билет…Вярваме, че служебните министри, зам.-министри и областни управители – социалисти ще постигнат реални успехи в дейността си в правосъдната реформа, земеделието, социалната политика и спорта! И това ще бъде много по-голяма принадена стойност за БСП, отколкото лепенето на плакати или раздаването на диплянки.

Да, за да оцелее българският народ през зимата е нужно възстановяване на отношенията с „Газпром“ и посланик Митрофанова заяви, че това е възможно! Защото Русия е готова на такъв ход и въпреки санкциите и антируска реторика на четворната коалиция, Москва разграничава тази русофобска позиция, от положителното отношение на българския народ. Затова питаме къде беше БСП, Зафиров, Вигенин или Ерменков, които днес изискват от служебното правителство незабавно възстановяване на договора с „Газпром”? Защо не го направиха, когато бяха на власт, а вместо това Нинова номинира от името на партията за премиер А. Василев, който демонстрираше най-ярката русофобска позиция и се кълнеше, че завинаги ще скъсаме с руския газ, докато приближените му фирми препродаваха на „Булгаргаз” руски газ с огромна надценка!?

В политиката целта не оправдава средствата, а още по-малко това важи за морала! Затова смешен е плачът на аватарите на другарката Корнелия Нинова и нейните съветници. И ако БСП иска да оцелее и да се възроди като водеща политическа сила, ръководството трябва да спре братоубийствената война. Да се покае, че през 7-месечното злополучно управление с ПП и ДБ, бе смокинов лист за антибългарски и пагубни политики и да тръгне напред – с таланта, знанията и идеите на всички социалисти и лявомислещи българи!

Проф. Светлана Шаренкова


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар