Смешно и жалко: Барниръбъла и Мента ще пишат Конституция

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Борисов не дава на правосъдния си министър, с извинение, Данаил Кирилов да пише във Фейсбук, обаче му възлага да пише Конституция. А Данчо Ментата като член на Правната комисия на Народното Събрание, където юристите са кът, ще го шлайфа. Така, драги зрители, стоят нещата с обявения от Борисов и несъществуващ проект за нова Конституция, заради която трябвало да се свиква Велико народно събрание.

Апропо, какво й е новото? Нещо, което беше променено в предишното обикновено Народно събрание с „исторически компромис”. То раздели ВСС на две колегии, сега Борисов иска да ги дели на два отделни Съвета. Голям смях де юре и нищо ново де факто.

Изцяло нова Конституция се налага при ново държавно устройство – например от република да установим монархия, от парламентарна – да станем президентска, или пък да се откажем от определенията на България в сегашния основен закон като демократична, социална и правова държава.

Каква е играта на Борисов? Да изкара още някой месец на власт, макар и уж подал оставка.

Защото проектът на „новата Конституция” първо ще трябва да мине през това НС, което пък най-вероятно даже няма да поиска подобно нещо, като се знае отношението на коалиционните партньори на ГЕРБ от Обединени патриоти, а също и на БСП. А без тях няма как да се събере конституционно мнозинство. Докато текат безкрайни дебати, правителството ще си управлява, а пренията могат да се точат и до края на мандата на този парламент.

Същия, който лидерът на ГЕРБ хем обявява, че е пълен с безделници, хем колко е важен, хем партията му вчера бойкотира събирането на депутатите, пред които можеше, вместо във Фейсбук, той да си направи декларацията. Все пак, парламентарна република сме.

И Борисов, който няколко пъти прави финтове, че уж иска мажоритарни избори в последните два парламента и прочие желани от Слави Трифонов неща, ще каже: ама аз исках, а те не ми дават. Докато уж всичко той прави в тази държава от 10 години.

Последна справка: партийните субсидии. Той даваше повече от законово установените рамки чрез довчерашния си финансов министър Горанов, после ги отряза, ама не в Закона, а само в миналогодишния бюджет, преполовен към онзи момент. И от Нова година са си същите, козметично намалени. Прах в очите с други думи.

Дори да приемем, че избираме 400, вместо 240 народни представители, да приемем също,

че те изгласуват козметичните промени за 2,3 или 6 месеца,  после отиваме на нови избори. Или хайде, при капацитета на юристите на ГЕРБ и в мозъчния тръст наоколо, изкован в Школата в Симеоново и ДС, да отнеме година. Защото цялата Конституция в последното Велико народно събрание при нормални юристи, а тя беше цялостно нова, не просто напудрена стара, отне година да се напише и да се приеме.

В задачата се пита:

Кому е необходимо това безумно губене на време в тежка криза, това явно междувластие и целият този хаос?

На Борисов, който си калкулира плана така: даже да изгубя на изборите за Велико НС, ще се върна след няколко месеца на вота за следващо обикновено Народно събрание.

Няма да е чудно дори да мисли, че ще се подредят едни избори в началото на годината и втори – заедно с президентските – в края на 2021 г.

Ще кажете, а къде тук остават интересите на държавата и на данъкоплатците, които всъщност правят нещата и поемат всички негативи?

Нали ни плашат колко фрагментиран щял да бъде следващият парламент: няма ли да е по-добре, щом е такъв зор да се правят козметични промени, да се извършат до края на това Народно събрание?

Няма кой да отговори.

<< назад

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар