Смут в Берлин след изтичането на разговор на немски офицери за атаки с

Смут в Берлин след изтичането на разговор на немски офицери за атаки с “Таурус” по Кримския мост

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Службата за военно контраразузнаване на Германия разследва съобщенията, че руски служби са прехванали разговор между офицери от Бундесвера за крилатата ракета “Таурус”. Говорител на Федералното министерство на отбраната обясни, че въпросът се разследва. Твърди се, че разговор между офицери от Бундесвера за евентуални доставки на “Таурус” за Украйна е бил прехванат от Русия, съобщава Дойчландфунк.

Не беше възможно да се каже нищо за съдържанието на очевидно прихванатата комуникация. Според съобщения от няколко медии руската държавна телевизия RT е публикувала вчера запис на разговор между висши офицери от военновъздушните сили. Твърди се, че дискусията е била съсредоточена върху евентуалното разполагане на “Таурус” в Украйна. Въпреки това канцлерът Олаф Шолц досега е изключвал предаването на оръжейната система на страната.

Председателят на парламентарната комисия за контрол фон Ноц призова за цялостно разследване. Политикът от Зелените заяви пред Redaktionsnetzwerk Deutschland, че ако историята се потвърди, това ще бъде изключително проблематичен процес. Освен това възниква въпросът дали става въпрос за структурен проблем в областта на сигурността.

Записът е с продължителност около половин час и се разпространява от руските пропагандни канали. В записа високопоставени офицери от военновъздушните сили обсъждат подробно как германските крилати ракети “Таурус” могат да бъдат разположени в Украйна. Очевидно става въпрос за запис на телефонна конференция и експертите смятат, че той е автентичен, пише по темата “Шпигел”.

Подслушвани ли са военните? Тайната служба на Бундесвера MAD в момента разследва този въпрос с пълна сила. Всеки, който слуша записа, веднага разбира колко взривоопасен е въпросът: офицерите обсъждат, наред с други неща, цели, които Украйна теоретично би могла да унищожи с “Таурус”. Споменава се стратегически важният мост към Кримския полуостров.

Канцлерът Шолц потвърди тази седмица, че е категорично против доставката на крилати ракети “Таурус”. Въпреки това руските пропагандни канали сега се опитват да използват записа.

Офицерите са били доста небрежни по време на срещата си: използвали са сравнително лесната за подслушване платформа WebEx. Като се има предвид взривоопасният характер на темите, в този случай е трябвало да се използва криптирана линия. И е възможно инцидентът да ескалира.

WebEx се използва редовно от германските въоръжени сили и Министерството на отбраната. Сега основният въпрос е: дали руските служби са могли да получат още повече вътрешна информация? Това би било провал, особено в настоящата ситуация, пише още “Шпигел”.

В. “Велт” твърди, че записът на разговора се разпространява в Бундесвера. Няколко военни са говорили пред изданието и са заявили, че записът е автентичен.

Друг немски вестник – “Билд”, посочва, че има много причини да се предполага, че записът на разговора е автентичен, дори и Бундесверът да не потвърждава тази информация. Изданието също така отбелязва, че един от участниците в срещата е бил в Сингапур – хотелската му стая може да е била подслушвана, телефонът му да е бил хакнат или да е бил свързан с незащитена мрежа.

В записа четирима “офицери от Бундесвера” обсъждат възможностите на крилатата ракета “Таурус”. По-специално, в разговора се предполага, че заедно с тези ракети в Украйна ще трябва да бъде изпратен и германски военен персонал.

Освен това събеседниците говорят за възможен удар с ракети “Таурус” по Кримския мост. Според участниците в разговора атака с използване на малък брой ракети вероятно няма да унищожи моста.

Изданието нарича “очевидно” предположението, че записът е направен от руските разузнавателни служби или от “някой от техните партньори”. Според “Билд” Бундесверът се опитва да ограничи щетите от появата на разговора в мрежата. По-специално, акаунтите в социалната мрежа X (бивш Twitter), които са разпространили разговора, са били изтрити.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар