Смъртта на млада полякиня, заради забрана за аборт, вдигна хиляди поляци

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Хиляди поляци участваха в протести срещу въведените ограничения на абортите, които според тях са довели до смъртта на млада жена, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс.

През януари в Полша влезе в сила решение на Конституционния съд, според което абортът поради дефекти на плода противоречи на Конституцията на страната. Това доведе до почти пълна забрана на абортите и множество протести.

Участниците в протестите във Варшава и десетки други градове носеха свещи и плакати с лозунги като „безразличието е съучастие“ и призоваващи да не се допускат повече подобни случаи.

Според активисти смъртта на 30-годишната Изабела, починала в 22-ата седмица на бременността си от септичен шок, се дължи на решението на съда.

Жената отишла в болница в Пшчина през септември поради изтичане на околоплодната течност. По-рано данните от сканирането показали множество дефекти на зародиша. Лекарите обаче отказали да сложат край на бременността й, защото сърцето на плода все още биело.


Снимка: БТА

Те решили да извършат цезарово сечение, след като се установило, че сърцето му е спряло, но жената починала на път към операционната.

„Нейното сърце също биеше“, пишеше на плакати, носени от участници в протестите.


Снимка: БТА

Днес полският портал Onet.pl публикува интервю със съпруга на жена, която, според него, е починала при подобни обстоятелства.

Според правителството причината за смъртта на Изабела е лекарска грешка, а не решението на съда. Здравният министър Адам Неджелски обеща да публикува насоки, обясняващи кога абортите са законни и кога – не.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар