Смяна на върха, но без промяна в политиката: Александър Шаленберг е новият канцлер на Австрия

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Новият австрийски канцлер Александър Шаленберг тържествено положи клетва пред президента на републиката Александър Ван дел Белен.

На церемония във виенския дворец Хофбург досегашният външен министър се закле да спазва конституцията и всички закони в страната, да следи за спазването им от обществото и съвестно да изпълнява задълженията си, съобщи за БТА от Цветана Делибалтова.

След него клетвата положи и новият министър на външните работи Михаел Линхарт, който до вчера беше посланик на Австрия във Франция.

Шаленберг става канцлер по предложение на досегашния премиер Себастиан Курц, който подаде оставка в събота, след като срещу него започна разследване за корупция.

В неделя Шаленберг бе подкрепен официално за поста от партньорите в управляващата коалиция – Австрийската народна партия и „Зелените“.

В първите си изявления за пресата след като положи клетва, Александър Шаленберг обеща да се застъпи за стабилно правителство. Той увери, че ще работи в тясно сътрудничество със Себастиан Курц, който остава ръководител на Австрийската народна партия и на парламентарната й група. Всичко друго би изглеждало „абсурдно от гледна точка на политическата демокрация“, тъй като Австрийската народна партия е най-голямата партия в страната, добави новият канцлер.

Шаленберг отбеляза, че отправените обвинения срещу Курц са „неправилни“ и обеща заедно с вицеканцлера Вернер Коглер да се заеме да „запълни появилите се ровове“.

Той заяви също, че приема поста като чест и е приел предложението на Курц, тъй като държавата, правителството и парламентът се нуждаят от стабилност, като изрази желанието си да „надгражда успешния път на Себастиан Курц“. През идните дни и седмици в дневния ред на правителството стоят не само бюджетът и екосоциалната реформа, но и много други теми“, заяви Шаленберг.

Александър Шаленберг е 52-годишен дипломат, потомък на стар благороднически род. Баща му Волфганг Шаленберг е бивш генерален секретар в Министерството на външните работи с дългогодишна дипломатическа кариера. Александър Шаленберг е роден в Берн и прекарва детството си в Индия, Испания и Франция. Следва право във Виена и Париж, специализира Европейско право в Брюж, Белгия. Първият му пост в чужбина е в австрийското представителство в Брюксел, където пет години ръководи правния отдел. Във Виена се завръща като говорител на външната министърка Урсула Пласник, говорител е и на следващия външен министър Михаел Шпинделегер. Когато Себастиан Курц заема поста външен министър, Шаленберг поема ръководството на направление „стратегическо външнополитическо планиране“.

Доказаният външнополитически експерт по европейските въпроси последва Курц и във Федералното канцлерство като ръководител на направление Стратегия и планиране. Във временното правителство на Бригите Бирлайн той беше министър на външните работи и продължи да заема този пост в кабинета на Курц.

 

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар