Смях! Държавата с 2 милиарда лева излишък чака на Оперативна програма „Региони в растеж“, за да купи медицински вертолет

България, Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Допълнително финансиране за над 108 млн. лв. получава управляваната от Министерството на регионалното развитие и благоустройството Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 – 2020 г.

Парите са за купуване на медицински хеликоптер, рехабилитация на 134 км републикански пътища, енергийна ефективност на сгради в малките общини и ново спортно оборудване на 80 професионални гимназии.

Това стана ясно по време на 15-то заседание на Комитета за наблюдение на програмата, съобщиха от МРРБ. Заседанието бе водено от заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството и ръководител на Управляващия орган на ОПРР Деница Николова.

В него участваха и Аурелио Сесилио и Йо Говаертс от Генерална дирекция „Регионална и градска политика“ в Европейската комисия. 20 млн. лв. от допълнителните средства са определени за закупуване на хеликоптер за въздушно спасяване и превоз на пациенти. Вертолетът трябва да бъде закупен от МЗ.

Нужно е да бъдат анализирани и идентифицирани най-подходящите площадки за излитане и кацане. Целта е да имат достъп до санитарен въздушен транспорт, както и трансплантация в цялата страна. Сега момента със 163 млн. лв. от ОПРР се ремонтират всички спешни медицински центрове в страната и се доставят 400 нови линейки. За рехабилитация на републиканските пътища се предоставят още над 57 млн. лв.

Парите са и за изграждане на интелигентна транспортна система за повишаване на пътната безопасност, решиха още членовете на комитета. С 55 млн. лв. Агенция „Пътна инфраструктура“ ще може да ремонтира още шест пътни отсечки с дължина 134 км, свързващи 11 общини в шест области.

„Пет от допълнителните отсечки са в Северна България, с което потвърждаваме приоритета на правителството за подкрепа на развитието й“, посочи Николова. Участъците, които ще се ремонтират, са Мизия -Оряхово – Крушовене в област Враца; Поликраище – Елена – Сливен в областите Сливен и Велико Търново; Русе – Кубрат – Исперих – Дулово в областите Русе и Разград; Полски градец – Тополовград – с. Устрем в област Хасково; Каблешково – Межден в област Силистра и участък от пътя Варна – Белослав – Разделна – Падина – Житница в област Варна.

От началото на настоящия програмен период с 377 млн. лв. по ОПРР се финансира рехабилитацията на други 24 пътни отсечки с обща дължина близо 505 км. С малко над 2 млн. лв. ще финансират проект на Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ за интелигентна транспортна система.

Системата ще помага на водачите с навременна информация за пътната обстановка и състоянието на пътната мрежа, включително и наличие на инциденти. Транспортната система ще се състои от сензори, метеорологични и пътни станции, интелигентни електронни пътни знаци с променливо съдържание и възможност за засичане на скорост.

Те ще са разположени в критични точки, определени след анализ на транспортното натоварване, специфични данни за климатичните условия – честота на валежи от дъжд и сняг, мъгла, потенциални опасности от заледяване и др. „Очакваме така да допринесем за намаляване на броя и тежестта на пътнотранспортните произшествия, засилването на контрола на движение по републиканските пътища и подобряване на ефективността на пътното поддържане“, коментира зам.-министър Николова.

Допълнителни близо 25 млн. лева ще получат 28-те малки общини и периферни райони в страната за саниране на жилищни и обществени сгради. Към тази сума ще има и допълнително още 14 млн. лв. спестен ресурс, който предстои да се насочи към тях в края на месеца.

Така общият бюджет ще достигне близо 40 млн. лв. Вече се дава и възможност за саниране на сгради с повече от 35 апартамента. От началото на програмния период по ОПРР се изпълняват 202 проекта за енергийна ефективност на стойност 204 млн. лв. в 28-те малки общини, информират от МРРБ. По същата оперативна програма Министерството на образованието и науката ще получи около 6,2 млн. лв. за ремонт. С над 4,5 млн. лв. от тези 6,2 млн. лв. ще бъдат ремонтирани 7 професионални гимназии и Тракийския университет. С останалите над 2,5 млн. лв. около 100 средни училища в страната ще получат ново спортно оборудване.

За обновяване на училища са инвестирани 618 млн. лв. от ОПРР, като до момента са ремонтирани 80 сгради – 49 училища, 26 детски градини и 5 университета. Много добро е изпълнението на ОП „Региони в растеж“ 2014-2020 г., каза Николова. Към днешна дата е договорен 86% от ресурса на програмата, което е 2,5 млрд. лв. Над 1,5 млрд. лв. са разплатените средства по проекти на бенефициентите, а близо 30% или 1 млрд. лв. са възстановените средства от ЕК. По думите й няма риск от неизпълнение на програмата.

Аурелио Сесилио от Генерална дирекция „Регионална и градска политика“ в ЕК подкрепи разпределянето на допълнителните пари по програмата. По думите му проектите са изключително важни, тъй като страната ни единствена в ЕС не разполага с хеликоптер за медицинско спасяване. Инвестициите в пътната инфраструктурата също са от значение за подобряване на транспортната система в страната.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар