Собствениците на аптеки в цялата страна започнаха протести срещу бюджетни икономии за тяхна сметка

Собствениците на аптеки в цялата страна започнаха протести срещу бюджетни икономии за тяхна сметка

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Собственици на аптеки от цялата страна започнаха протести срещу предложените промени в начина на отпускане на лекарства по НЗОК, с които се намаляват плащанията за изпълнение на такива рецепти.

В знак на протест голяма част от аптеките в страната днес няма да работят по два часа. Протестът е срещу предложените от Министерството на здравеопазването промени в Наредба 4.

До момента лекуващите лекари можеха да изписват до три лекарства на рецепта, които се заплащат от здравната каса. Ако предложенията в Наредба 4 влязат в сила, всички медикаменти за даден пациент ще могат да се изписват в една-единствена рецепта. Фармацевтите, особено тези в малките населени места, се опасяват, че с промените приходите им ще се свият драстично.

“Фармацевтите подкрепят текстовете на наредбата, които предвиждат вместо много рецепти с до три лекарствени продукта, на пациента да се изписва една голяма, в която да има неограничен брой лекарствени продукти, като всеки от тях да може да се изпълнява в различни аптеки. Но не са съгласни промяната в наредбата да стане без финансова обосновка как ще се обезпечи дейността за изпълнение на рецептите”, каза председателят на УС на Българския фармацевтичен съюз Димитър Маринов пред БНР.

Според него промяната трябва да върви паралелно с гарантиране и финансово обезпечаване на дейността на аптеката.

“Аптеките вече не могат да издържат да извършват тази дейност, защото тя е финансово ангажираща много, т.е. аптеката трябва да подсигури голямо количество лекарствени продукти, върху които няма марж, т.е. тя дотира и финансира НЗОК като отпуска безплатните лекарства на пациентите, след което чака месец тези пари да бъдат възстановени”, обясни Маринов.

Промените няма да повлияят на пациента, който ще си получи същите лекарства, но въпреки, че ще се изпълнява една рецепта, обемът от работа за фармацевтите остава същият, какъвто е досега.

Различните обекти ще протестират по различен начин.

“Някои аптеки ще уведомят НЗОК, че ще прекратят дейност от 14.00 до 16.00 ч. Други – от 10.00 до 12.00, а трети – в четвъртък, когато е последният ден за подаване на становище по наредбата, ще уведомят с едномесечно предизвестие НЗОК, че ще прекратят дейност – т.е. няма да отпускат вече продукти по Касата”, уточни Маринов.

В София обаче се очаква работа да спрат предимно по-малките обекти, макар, според Маринов протестът да се подкрепя от всички.

“Това е само предварително уведомяване към касата и пациентите няма да бъдат ощетени”, подчерта Димитър Маринов.

По-рано днес Националната здравоноосигурителна каса публикува становище във връзка с протестите на аптеките. Според здравната институция новата методика ще засили финансовата дисциплина при усвояването на публичния ресурс. НЗОК подчертава и че заложените в бюджета средства през 2024 г. за здравноосигурителни плащания към аптеките за дейността им по отпускане на лекарствени продукти (заплащани 100 на сто от бюджета на НЗОК) са с близо 11% повече от средствата за тези плащания за предходната 2023 г. Тези средства са в размер малко над 36 млн. лв.

Ето и цялата позиция на НЗОК:

Становище на НЗОК във връзка с публикувания за обществено обсъждане проект на промени в Наредба № 4 от 2009 за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти

Промените в наредбата ограничават стимулирането на предписванията и отпусканията на различни лекарствени продукти на отделни електронни рецепти. По този начин се засилва финансовата дисциплина при усвояване на публичния ресурс. Промените в Наредбата дават и по-широки възможности на здравноосигурените лица при достъпа им до предписаните лекарствени продукти и осигуряват спазване на определената терапия без забавяне.

Заложените в бюджета на НЗОК средства през 2024 г. за здравноосигурителни плащания към аптеките за дейността им по отпускане на лекарствени продукти (заплащани 100 на сто от бюджета на НЗОК) са с близо 11% повече от средствата за тези плащания за предходната 2023 г. Тези средства са в размер малко над 36 млн. лв.

Здравноосигурителните плащания за посочената дейност на аптеките са се увеличили драстично. През януари тази година са отчетени разходи в размер на 1,8 млн. лв., а през март 2024 г. те са 3,4 млн. лв. За месец май са нараснали до 5,9 млн. лв., а за месеците юни и юли, районните здравноосигурителни каси отчитат заявки за разходи в размер съответно на 8,1 млн. лв. и 8,4 млн. лв.

Към 31.07.2024 г. общият размер на здравноосигурителните плащания за дейността на аптеките по отпускане на лекарствени продукти, заплащани 100 на сто от НЗОК на база електронно предписание (рецепта), вече ще представлява разход от 34 млн. лв. или близо 94% от здравноосигурителните плащания, заложени в бюджета на НЗОК по това перо.

Посочената сума също така представлява около 56% от стойността на самите лекарствени продукти, заплатени изцяло от бюджета на НЗОК на база електронно предписание (рецепта).


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар