Собствениците на прасета в Благоевградско трябва да ги умъртвят до 10 септември – Бизнес

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Благоевградска  област вече е високорискова по отношение на африканската чума по свинете.  До 10 септември хората могат да умъртвят доброволно животните си. Решението беше взето на заседание на  епизоотичната комисия към областния управител, съобщава БНР. 

Извънредните мерки в 3- и 10-километровата зона около Кресна, където беше обявено първото и единствено засега огнище на заболяването при домашно прасе, са изпълнени на 100%, заявиха от областната дирекция на БАБХ. 

В 422 стопанства са умъртвени доброволно 565 животни. Въпреки това епизоотичната комисия взе решение цялата област да бъде обявена за високорискова. Д-р Михаил Бащавелов обясни причините:

“Защото Благоевградска област е на две граници – с Македония и с Гърция, минават два международни пътя – за Гърция и за Македония. Областната епизоотична комисия определя област Благоевград като санитарна зона с висок риск по отношение на заболяването африканска чума по свинете”.

Кметовете по места се задължават да информират хората, отглеждащи домашни свине с настоятелната препоръка за умъртвяването им.

Изплащането на помощта от държавата ще става след представяне на изготвени от кметовете списъци, проверени от областната епизоотична комисия.

“От нашия счетоводен отдел ще отидат на място и хората ще получат парите на ръка”, обясни д-р Бащавелов.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар