Сондата “Юнона” се доближава до Юпитер за среща на 5 юли

Любопитно, Наука, Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Сондата Юнона - ЮпитерПет години след изстрелването й сондата “Юнона” (Juno) на НАСА трябва да застане на орбита около Юпитер на 5 юли, за да разгадае тайните на най-голямата планета от Слънчевата система, която се крие под дебел слой облаци, съобщиха световните информационни агенции.

На 5 юли в 3.18 ч. по Гринуич, когато в САЩ още е 4 юли, при скорост 64 км/сек, “Юнона” ще включи главния си двигател за 35 мин. Това ще намали скоростта й и сондата ще застане на полярна орбита.

Тя ще остане 18 месеца край планетата, като ще направи серия от 37 прелитания край нея. По-голямата част ще са на височина между 10 000 и 4667 км над облаците на газовия гигант.

Заради голямото разстояние до Земята – около 869 млн. км радиосигналът, потвърждаващ включването на двигателя, ще стигне до екипа на мисията след 48 минути, в 4.06 ч. по Гринуич.

Досега най-близо до Юпитер се е доближавала сондата “Пайъниър” – на 43 000 км, анай-много данни са събрани от мисията”Галилео”, продължила 14 години.

След като обиколи два пъти Юпитер на орбита, продължаваща 53,5 дни, “Юнона” ще застане на орбита от 14 дни през октомври, при която ще прелита и над двата полюса.

Инструментите на “Юнона” ще изследват гигантското северно сияние на Юпитер, произхода, състава, атмосферата и магнитосферата на газовия гигант. Специалистите още не знаят дали Юпитер има твърдо ядро и колко е кислородът и водата там.

Тази информация може да разкрие как се е образувала Земята и Слънчевата система.

Потенциална опасност за сондата при толкова голямо доближаване до Юпитер е голямото налягане на водородния й слой, заради което той е като силен проводник на електричество. Специалистите мислят, че това явление, заедно с бързото въртене на Юпитер – едно денонощие там е само десет земни часа, генерира много силно магнитно поле, което обгръща планетата и може да застраши сондата.

Учените се надяват да разберат колко вода съдържа Юпитер. Това ще помогне да бъде разгадан произходът на най-голямата планета в Слънчевата система.

Разстоянието, на което е сега Юпитер от Слънцето, е около пет пъти по-голямо от това, на което е Земята. Възможно е обаче Юпитер да се е образувал на различно място и да се е преместил, като е изтласкал гравитационно други планети по пътя си.

Повече от половината от материала, останал след образуването на Слънцето преди 4,6 млрд. години, е послужил за формирането на Юпитер. Обиколката на планетата е 11 пъти по-голяма, отколкото е земната, а и около нея има 67 известни луни.

Сондата беше изстреляна на 5 август 2011 г. Тя тежи четири тона, като се задвижва със слънчева енергия. Бюджетът на мисията е 1,1 млрд. долара.

Източник: БТА

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар