Софийската света митрополия с призив към духовенството: Да се молим за патриарх Неофит – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Софийската света митрополия с призив към духовенството: Да се молим за патриарх Неофит

стоп кадър, БГНЕС

По решение на 
Епархийския съвет 
при Софийската света митрополия се призовават
 всички свещенослужители от Софийската епархия
 в неделя (3 декември) в своите храмове да отслужат
 молебен за здравето на Негово Светейшество Софийския митрополит и български патриарх Неофит,
 който бе хоспитализиран в болница заради белодробно усложнение. Това съобщиха от Софийската митрополия. 

От Софийската митрополия препоръчват в светата литургия да се добавят 
следните
 
молитви
:

За Божия раб Светейшия наш отец Неофит, митрополит Софийски и патриарх Български, за да му се прости всяко волно и неволно прегрешение и да бъде милостив към него, на Господа да се помолим! За да го вдигне скоро от болничния одър със словото на Своята сила, както някога сина на стотника, дъщерята на хананейката и тъщата на Петър, и милостиво ги изцери, на Господа да се помолим! За да го издигне бързо от болничния одър и да го направи отново здрав, както някога въздигна парализирания чрез словото на Своята божествена благодат, на Господа да се помолим! За да не пренебрегне усърдните молитви на Своя раб, но милостиво да го чуе и помилва, и да му даде здраве, на Господа да се помолим!

За да го посети със Своя Свети Дух и да изцери всеки недъг и всяка болест, които се гнездят в него, заради славата на Своето име, на Господа да се помолим! За да чуе милостиво, както на хананейката, молитвения глас на нас – недостойните Свои раби, които викаме към Него и както изцери нейната дъщеря, така да изцери и помилва болния Свой раб Неофит, патриарх Български, на Господа да се помолим! Защити, спаси, помилвай и запази ни, Боже, с Твоята благодат! Като поменем заедно с всички светии пресветата, пречиста и преблагословена славна Владичица наша Богородица и приснодева Мария, нека сами себе си и един друг и целия си живот на Христа Бога да предадем!

В Софийската света митрополия през днешния ден бяха отслужени архиерейска свет
а 
литургия
 и 
маслосвет 
за здравето на Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит.

Светата литургия бе отслужена в 
митрополитския храм “Св. Марина” о
т Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ 
Поликарп
, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Василий – протосингел на Софийската света митрополия, с архимандрит Евтимий – духовен надзорник на Софийската епархия, с протодякон д-р Деян Коруноски и с йеродякон Поликарп. По време на богослужбата епископ Поликарп отправи специално прошение за здравето на Негово Светейшество.

Да се помолят заедно за изцерението на българския патриарх
 на 
съборна
 
молитва 
в храма се събраха всички служители на Софийската митрополия, работещите в патриаршеския дом и столични духовници.

След литургията, край 
мощите 
на целителите св. Пантелеймон и св. Лука Войно-Ясенецки бе отслужено чинопоследованието на тайнството маслосвет, което включва седем апостолски четива и седем евангелски откъси, между които се четат молитви и различни прошения. Участващите в маслосвета – елей и червено вино, напомнят за милостивия самарянин от Евангелието, с които били измити раните на нападнатия от разбойници човек, а седемте свещи, които се палят след всеки прочетен евангелски откъс, символизират седемте дара на Светия Дух. Всички присъстващи заедно се помолиха за бързото оздравяване и възстановяване на Първосветителя на Родната ни Църква.

В отслужването на 
тайнството 
взеха участие Мелнишкият епископ Герасим – главен секретар на Светия синод, Белоградчишкият епископ Поликарп – викарий на Софийския митрополит, Велбъждският епископ Исаак – втори викарий на Софийския митрополит и архиерейски наместник на Кюстендилска духовна околия, архимандрит Василий – протосингел на Софийската света митрополия, архимандрит Евтимий – духовен надзорник на Софийската епархия, ставрофорен иконом д-р Стефан Стайков, иконом Дилян Цветков, иконом Костадин Тренев, иконом Петър Славов, свещеник Димитър Кутлев, протодякон д-р Деян Коруноски и йеродякон Поликарп.

Маслосветът завърши с многолетствие 
за Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, а всички
 присъстващи бяха помазани с осветен елей.

Източник: inews.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар