Софийският маратон стартира в неделя, ще има и ваксинационен център

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Софийският маратон – Wizz Air София маратон ще се състои тази неделя – 10 октомври, съобщиха от Столична община Това е 38-ото издание на едно от най-масовите и популярни спортни състезания у нас, което привлича любители на бягането и активния начин на живот от над 30 държави. Участие ще вземат 25 от елитните маратонци от Кения, Мароко, Етиопия, Турция, Украйна и др.

Организатори на събитието са Столична община, Министерство на младежта и спорта, БОК, БФЛА и Асоциация „Спорт в свободното време“.

Софийският маратон е едно от емблематичните спортни събития за града и заради това Столична община прави всичко възможно той да се състои в сложната здравна обстановка и тази година. Това е причината да няма масов старт на кратката дистанция, а само на състезателните 10 км, 21 км и класическите 42.195 км.

Стартът на класическия маратон 42.195 км е от 9.30 ч. на площад „Княз Александър Първи“ пред Национална художествена галерия. В 10.00 часа ще стартират бегачите на 10 км.

Маратонът ще се състои при стриктно спазване на здравните противоепидемични мерки. Около старта ще се позиционира специална арка за дезинфекция, през която да минават участниците, а преди началото отделните възрастови групи ще бъдат разделени на необходимите разстояния.

Столична община ще осигури ваксинационен център в зоната на старт-финала за всички желаещи да се ваксинират, е казал Красимир Димитров, директор на „Аварийна помощ и превенция“ към Столична община.

Регистрирани за маратона са близо 2500 бегачи в трите дисциплини 42.195 км, 21 км и 10 км.

В големия маратон на 42.195 км ще стартират около 450 бегачи, като състезанието е валидно за Държавно първенство.

При мъжете ще видим 8 елитни маратонци, при жените – поне 7, сред които е и лидерката за 20-хилядния Джакпот Наом Джабет, спечелила маратоните в Стара Загора и Варна тази година. Ако запази преднината си и след София кенийката ще е първата, която две поредни години ще спечели големия бонус. При мъжете ще стартират кениецът Дънкан Коеч и Жан Симукека от Бурунди, двамата са с лични рекорди от 2.10 ч., е казал още Дуков, като е напомнил, че Софийския маратон – заедно с тези в Стара Загора и Варна, и тази година е част от веригата под мотото „Бягането като начин на живот“.

Общият награден фонд е близо 80 000 лв., шампионите на 42.195 км в българската столица ще бъдат премирани с по 6000 лв., предвидени са бонуси за първите 10 в класирането. Парични премии ще получат и призьорите в отделните възрастови групи на големия маратон, най-бързите в полумаратона и на 10 км, както и победителите в държавния шампионат на 42.195 км.

Голяма част от движението в центъра на София времено ще бъде спирано по време на преминаването на участниците в маратона.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар