Софийският “Метрополитен” обяви поръчка за 8 нови метровлака на стойност 140 млн. лв. без ДДС – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Софийският

фейсбук/Фандъкова

Софийският “Метрополитен” обяви поръчка за 8 нови метровлака на стойност 140 млн. лв. без ДДС. Целта е да се намали времето за чакане в пиковите часове и да се подобри обслужването на нарастващия брой пътници.

През последните две години броят на пътниците в метрото се е увеличил с над 20%, а съществуващите линии се разширяват. Това налага нуждата от допълнителни влакове, които да отговорят на повишеното търсене.

За разлика от сегашните влакове, произведени от руската компания “Метровагонмаш”, новите мотриси ще бъдат произведени от европейски компании. Това се налага от европейски регламент, който изисква над 50% от стоката да е произведена в Европейския съюз, както и от санкциите срещу Русия.

Очаква се интерес към поръчката да проявят европейски производители, като миналата година “Метрополитен” подписа договор за доставката на 8 мотриси с чешката Skoda. Компанията има договор и с германската Siemens за третата линия на метрото.

Към момента няма осигурено финансиране за поръчката, като се очаква то да дойде от бюджета на Столичната община.

Новите влакове ще бъдат разпределени между линии 1, 2 и 4 на метрото, като най-голяма нужда от тях има втората линия (Надежда-Лозенец).

Източник: inews.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар