Софийският университет е против безплатното обучение на студентите – Общество – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Софийският университет се обяви против отпадането на таксите за студенти и докторанти държавна поръчка. Това бе предложено от правителството миналия месец.

Академичният съвет на СУ настоява проектът за изменение на Закона за висшето образование да не бъде внасян, преди да започне обсъждане на Стратегията за развитие на висшето образование.

Призовават изпълнителната власт и парламента “да изоставят повърхностните популистки решения и да започнат широко обсъждане, за да се намери най-добрият път за развитие на висшето образование”. Посочва се също, че преди вземането на решението не е имало консултации с тях.

 

Вижте цялата позиция на СУ:

Реформите във висшето образование и науката в Република България трябва да са основани на дългосрочна визия, системен анализ, непрекъснат и съдържателен диалог с всички заинтересовани страни.

Общността на Софийския университет “Св. Климент Охридски” – най-старото и утвърдено висше училище, обучаващо най-голям брой студенти, от дълги години предлага стратегически решения и фокусира вниманието на обществото върху важни проблеми, включително с многобройни конкретни предложения за законодателни промени и принципно нови политики, но сериозните промени във висшето образование и науката в Република България не се консултират с нас, дори когато се предизвикват и обявяват от наши колеги в качеството им на политици.

 Настояваме проектът за изменение и допълнение на Закона за висшето образование да не бъде внасян, а Министерството на образованието и науката незабавно да започне широко обсъждане с представителите на академичната общност и заинтересованите страни във висшето образование за изпълнението на Стратегията за развитието на висшето образование в Република България, нуждата от нейната актуализация и реално необходимите промени на нормативната уредба.

Най-важната промяна следва да бъде връщането към започналата преди 10 години реформа на висшето образование и промяната на финансовия модел, която включва стимулиране на качеството (чрез повишаване на тежестта на коефициента за качество при финансирането от държавата) и намаляване на необосновано големите разлики във финансирането на професионалните направления, които водят до свръхфинансиране на едни направления за сметка на постоянния недостиг при други.

Прекъсването на тази реформа саботира всеки опит на висшите училища да повишат качеството на образованието и генерира конфликти между тях. Политици от всички партии изразяват разбиране по този въпрос, но през последните три години никой от тях не направи нищо за решаването му, което показва сериозно разминаване между дневния ред на политическите партии и дневния ред на обществото.

Оправданията, че няма средства за решаването на проблема, бяха опровергани от предложения за обсъждане законопроект, за чието изпълнение според мотивите на законопроекта ежегодно биха били необходими 150 млн. лв. допълнително. Това са огромни средства, каквито не са били заделяни за висше образование на нито един етап от реформата в сектора, а сега виждаме готовност те да бъдат дадени за финансиране на спонтанна идея, която не е била обсъждана с никого и срещу която вече се чуха сериозни възражения.

Призоваваме представителите на изпълнителната власт и народните представители да изоставят повърхностните и популистки решения и да започнат широко обсъждане, което да намери най-до

Източник: inews.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар