Софиянци ще возят безплатно тротинетки и велосипеди в градския транспорт – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

От 1 май хората, които се придвижват с велосипеди и тротинетки в София, ще могат безплатно да превозват колелата си в градския транспорт, съобщава БНТ. Това се реши на днешната сесия на Столичния общински съвет (СОС). Общинските съветници приеха доклада за изменение и допълнение на Наредбата за реда и условията за пътуване с обществения градски транспорт на територията на Столичната община.

Ето и промените, които ще влязат в сила от 1 май:

– Влизането с тротинетки се разрешава в цялата мрежа на градския транспорт по всяко време.

– Разрешава се влизането с велосипед в крайградските автобусни линии през уикендите, но максимум два велосипеда в автобус.

– В работни дни влизането с велосипед в метрото се разрешава преди 7:00 ч. сутринта и след 20:00 ч. като превозването им ще е позволено само в последния вагон.

– В крайградските автобуси в работни дни се разрешава влизането с колело – сутрин до 6:30 ч. и след 20:00 ч. Пак с до два велосипеда в рейс.

– Вече няма да се плаща допълнителен билет за влизане с велосипед. Всички тези услуги ще вървят с билет или карта на самия пътник.

Зам.-председателят на комисията по транспорт Зафир Зарков каза, че освен насърчаването на ползването на велосипеди, трябва да се гарантира и безопасното пътуване на ползващите градски транспорт. Той каза, че вече са купени пет автобуса с велобагажници и те ще обслужват линиите до Витоша, а за другите превозни средства на градския транспорт се обмисля монтирането на колани или велкро, с които да се закрепват велосипедите.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар